top of page

Prisad för ungt ledarskap 


Emina Sesto är just nu föräldraledig från sitt jobb som verksamhetsledare på Uppsala kommun. 


Emina Sesto från Uppsala är 26 år gammal och har redan fått flera priser och utmärkelser för sitt unga ledarskap. Redan vid 23 års ålder fick hon stipendiet Kompassrosen av Konungens stiftelse ungt ledarskap. 

 

Hennes första utmärkelse fick hon ta emot av Kungen på slottet i Stockholm.  

– Det kändes overkligt, berättar Emina.  

 

Att bli uppmärksammad på det sättet kändes fint och Emina tror att det blir ett minne för livet. Hon finns även på fackförbundet Ledarnas lista över framtidens kvinnliga ledare och 2023 blev hon utnämnd till en av årets unga ledare av tidningen Chef och Raoul wallenberg academy. Hon har även uppmärksammats på tv i Bosninen vid ett flertal tillfällen.  

 

Emina bor i Uppsala med sin man och sina två barn. Hon är född och uppvuxen här, men hennes föräldrar kommer från Bosnien. De flydde till Sverige under inbördeskriget i det forna Jugoslavien. Emina studerade till socionom och tog examen i januari 2020. Hon är föräldraledig fram till sommaren, men annars jobbar hon som verksamhetschef på tre LSS-boenden inom kommunen. Med ett år kvar på socionomprogrammet blev hon chef och efter sin examen fick hon fullt ansvar. Hon tror inte att man som chef är en ledare per automatik. 

 

- Att vara ledare är något man förtjänar och måste jobba för, säger Emina. 

 

För Emina ska en ledare vara en förebild och en trygghet. En person som man kan vända sig till i alla lägen, som kan lyssna och ge stöd vid behov.  

 

När hon blev mamma var det första gången som hon på riktigt förstod vad ett ledarskap innebär. Att vara förälder innebär på riktigt att vara en ledare. Hon förstod vilket stort ansvar man har, men också vilka möjligheter man har att påverka. Rollen innebär ett ansvar att leda sitt barn genom livet och bidra till en trygg grund med sunda värderingar. Hon såg likheten mellan föräldraskapet och sitt jobb som chef. Genom att varje dag vara den bästa versionen av sig själv mot sina medarbetare kan hon bidra till en bättre arbetsmiljö och en personal som mår så bra som möjligt.  

  

- Jag tycker att det är superkul att få inspirera andra att våga ta sig an ledarskapet som unga, säger hon.  

 

Hennes bästa tips för att vara en bra ledare är budskapet ”tillsammans är vi starka". Det är viktigt att få med sig sina medarbetare och att de får vara med och påverka när det är möjligt. Fackförbundet Ledarna jobbar för en mer jämställd arbetsmarknad där kvinnor och män ska behandlas lika. Kvinnor är fortfarande underrepresenterade inom chefsyrket. Listan över framtidens kvinnliga ledare är en del av detta arbete och Emina tycker det känns stort att få vara med. 

bottom of page