top of page

Jubileum för Evigheten 

 

I mitten av april firades en rad jubileer på begravningsbyrån Evigheten på Brantings torg i Uppsala. När Hela staden gör entré är den lilla lokalen full av besökare och i ett hörn serveras ”fint fika” med kaffe, lättöl och tilltugg av olika slag. Ägaren till begravningsbyrån, Bosse Eriksson, står i dörröppningen och tar emot. 

– Välkomna, i år har vi mycket att fira på Evigheten. 

 

Det Bosse främst menar är att det gått precis ett år sedan inflyttningen i lokalen på Brantings torg, vilket innebar en positiv förändring för verksamheten. 

– Vi trivdes också där vi var förut, men den här platsen passar väldigt bra. Särskilt som renoveringen av torget nu är klar. 

 

Under det år som Evigheten har befunnit sig på torget har det byggts om, men nu verkar nästan allt vara färdigt. 

– En enda maskin är fortfarande igång, säger Bosse och pekar mot ett hörn av torget. 

 

Rasmus arbetar på Evigheten och han säger att ”Brantan” är ett perfekt ställe för verksamheten. De flesta andra begravningsbyråer finns på andra sidan stan, så att finnas tillgänglig här känns bra. 

– Vi trivs utmärkt, säger Rasmus. Det är ett lugnt torg, ändå mycket folk som hittar hit. 

 

Den vanligaste frågan man får på en begravningsbyrå nuförtiden är ”vad kostar det?”. Bosse säger att frågan är svår att svara på, eftersom det varierar mycket. Allt beror på hur de efterlevande vill ha det. En annan viktig frågan är tiden det tar mellan dödsfallet och begravningen. Eva Åsjö, som är präst i Storvreta och med på dagens firande, säger att lagen om att det inte får ta för lång tid måste hållas, men att det kan betyda att kroppen måste kremeras.  

– Det handlar om platsbrist, säger hon. 

 

Idag vill många skjuta fram begravningar för en äldre släkting på grund av fulla scheman, men det är något som ställer till det. 

– Det är svårt när begravningen måste anpassas till allt och alla. 

 

Evigheten bedriver verksamhet också i Sigtuna, Märsta, Upplands Väsby, Östhammar, Örbyhus och Österbybruk. Den här våren har man funnits tio år på Prästgatan i Sigtuna och åtta år på Stockholmsvägen i Märsta, vilket också firas idag. En som är med och firar är Eskil Selander, som är präst i Rasbo men också artist. Efter en stund tar han upp gitarren och kör en egen variant av Release me med Oh Laura. I svensk översättning Släpp loss nu. Framträdandet uppskattas mycket och stämningen höjs ytterligare. Bosse är nöjd med dagens jubileumsfirande. 

– Känns toppen med uppskattningen vi får. Man märker det mest på att kunder ofta återkommer till oss eftersom vi gjort ett bra jobb. 

bottom of page