top of page

Rent åt helvete – Elinor prisas för sina böcker

Elinor Torp har vunnit Stig Dagerman-priset för sina böcker. 


Elinor Torp har vunnit Stig Dagerman-priset 2024. Hon är journalist på tidningen Dagens arbete och författare. 

 

Älvkarleby kommun har delat ut Stig Dagerman-priset sedan 1996. Priset delas ut till personer som värnar om det fria ordets betydelse och tillgänglighet. Den 25 maj delas priset ut i Officersmässen på Laxön i Älvkarleby. 

 

Hon vann priset för alla sina böcker, men framförallt för sin senaste bok Rent åt helvete. Den handlar om städbranschen och kvinnor som arbetar inom den sektorn. Elinor blev väldigt glad när hon fick beskedet. Hon har läst en del av Dagermans böcker och hans syn på människan, samhället och världen är i ett annorlunda perspektiv. I sin senaste bok granskar hon arbetslivet och hur människor kan ha det längst ner på samhällets botten. Många tror att svenskar är världsbäst på bland annat arbetsmiljö. 

 

- Men det stämmer inte riktigt överens med verkligheten och hur människor har det i praktiken, säger Elinor.  

 

Rent åt helvete är en närgången skildring av människorna som städar vårt land. Berättelsen börjar på statsministerns garageuppfart. Om hur en del av de företag som vi anlitar för att göra våra hem och arbetsplatser rena själva är mycket smutsiga. Det här handlar om människor som inte kommer från Sverige och i en del fall även är papperslösa. En värld, där kriminalitet, usla villkor och människoexploatering är regel, inte undantag. Om en arbetarrörelse som vänt dem ryggen och en politik som har banat vägen för missförhållandena.  

 

Elinor tycker att det är intressant att granska arbetslivet på grund av att det inte är många journalister eller större mediehus som gör det idag. Det behövs personer som fångar upp dessa röster och granskar på en systemnivå hur arbetslivet i Sverige verkligen ser ut.  

 

– Att få tag i människor och att få dem att känna förtroende för mig är det svåraste av allt, säger hon. Det tar lång tid och kräver mycket tålamod.  

 

Hon har granskat det här ämnet sedan 2017 och det står klart att det råder en stor tystnadskultur. Dessa arbetare är tillsagda att de inte ska prata med svenskar. Konsekvensen kan då bli att de förlorar jobbet. 

 

När Elinor får prata med dem har många redan lämnat sina värsta arbetsgivare och hon får vara noga med att inte röja deras identiteter. Det här är röster som normalt inte hörs och det visar på ett större problem, ett systemfel i samhället. 

 

- Det är politiken och vilka politiska beslut som fattats som har banat väg för det här, säger Elinor. 

 

Det är väldigt tydligt att det är ett systemfel som drabbar de allra svagaste människorna. Hon tycker att det är viktigt att granska på den nivån, men också på det nära sättet. Genom att bedriva fältarbete kommer man nära på ett sätt som annars inte är möjligt och samtidigt skildrar man samtiden. 

bottom of page