top of page

Tassar vidare under 2024 – sällskapet Pelle Svanslös vänner 

Delar av styrelsen för Sällskapet Pelle Svanslös vänner, som i mitten av förra veckan höll årsmöte på restaurang Birger Jarl. Från vänster: Carin Nyström, skattmästare, John-Erik Thun, vice ordförande, Per Ström, sekreterare, Birgitta Kulling, klubbmästare, Inger Söderberg, ordförande.  

 

I mitten av förra veckan samlades Sällskapet Pelle Svanslös vänner på restaurang Birger Jarl för årsmöte och inbjuden gäst var landshövding Stefan Attedal. Hans föredrag hade titeln ”Pelle Svanslös som moraliskt föredöme” och Stefan inledde med att berätta att hans egen Maja Gräddnos, det vill säga hans fru, inte var med ikväll eftersom hon förberedde parets definitiva flytt till Uppsala.  

– En fantastisk stad, som jag först nu förstår är mycket starkt förknippad med Pelle Svanslös. 

 

Temat för fördraget var begreppet snäll, eftersom det är Pelles signum, och Stefan började med att ställa sig frågan vad det egentligen innebär att vara snäll, om man bör vara snäll och om man kan vara för snäll. 

– Att lyssna när någon berättar är att vara snäll, sa Stefan. Liksom att ta hänsyn till andra, vara generös, berömma andra och att säga tack.  

 

Motsatsen till snällhet är att vara elak och i berättelsen av Gösta Knutsson symboliseras elakhet av katten Måns. Måns osynliggör, förlöjligar, får andra att känna skuld och skam och utövar olika härskartekniker. Stefan uppmuntrar inget av detta, men tar Folkpartiet som ett exempel när snällheten kanske gick för långt. Valet till ny partiledare stod mellan Nyanko Sabuni och Erik Ullenhag och Sabuni, som ansågs tuffare, vann. 

– Partiiet ville få bort snällhetsstämpeln i början av 2000-talet och få en tuffare framtoning. 

 

En klassisk fråga i politiken är invandringen till Sverige och hos bland andra Folkpartiet, senare Liberalerna, började man ställa högre krav på de som invandrade. Språktest är ett exempel, krav på egen försörjning, anpassning till svenska värderingar etc, diskuterades. 

– Utan invandrare stannar Sverige, men med invandring kommer olika sorters problem. Balansen är inte enkel. Att vara snäll med förstånd är viktigt, säger Stefan.  

 

Landshövdingen kom tillbaka till Stefan Einhorns berömda bok Konsten att vara snäll och konstaterade att den som är snäll brukar må bra. Att såväl vardagliga saker som mer professionella blir trevligare om man beter sig snällt. 

– Att erbjuda sina kolleger hjälp eller överraska med en kopp kaffe på arbetsplatsen kan göra mycket för trivseln. Men snällheten måste förvaltas med gott omdöme. 

 

Ett känt citat är ”Den som är stark måste vara snäll” och både Pippi Långstrump och Bamse lär ha påpekat det.  

 

Två till synes snälla personer, som representerade föreningen Samvetet, som står bakom Uppsala katthem, fick under kvällen pris för sin verksamhet. Upp på scenen för att ta emot priset kom Sibylle Zetterberg och hon berättade bland annat att föreningen firar 20 år i år.  

– Och vi har spelat en stor roll för Uppsalas alla hemlösa katter genom åren. 

 

Sibylle berättar att hennes intresse började sedan hon läst en artikel om hemlösa katter i Uppsala. Hon efterlyste då människor som kunde hjälpa henne att starta ett hem för katter och veterinärer, ekonomer och människor med olika bakgrunder hördes av. På den tiden yrkesarbetade hon själv full tid, ibland mer än så, och att komma till katthemmet blev som en terapi för henne.  

– Stressen släppte när jag kom till katterna och de hjälpte mig lika mycket som jag hjälpte dem.  

 

Idag finns ett 60-tal katter på hemmet och fyra till åtta personer arbetar frivilligt varje dag med att ta hand om dem. Katterna med störts behov prioriteras, men man försöker hjälpa alla katter som är övergivna. Under de 20 år som Sibylle hållit på har situationen för katterna blivit svårare även om det är bra att en lag på att registrera sina katter införts.  

– Veterinärkostnader har skjutit i höjden och folk har inte längre råd med vård. Också att försäkra sin katt har blivit väldigt dyrt.  

 

En som tagit hand om två hemlösa katter från katthemmet är Carin Nyström från styrelsen för Sällskapet Pelle Svanslös vänner. Hon försäkrar att katterna som i början var skygga och svåra att få kontakt med nu mår hur bra som helst. 

– Jag älskar mina katter, säger Carin och visar stolt upp en bild på sina älsklingar på mobilen.  

 

Med god mat, trevlig stämning och det gemensamma intresset för Pelle Svanslös och hans vänner beslöt Sällskapet att tassa vidare under 2024 - ”med den grad av svansföring som omständigheterna medgiver.” 

bottom of page