top of page

Mia Öströms bok Sjuk i hela huvudet  

Mia Öström är författare och kommunikatör


I början av februari släpptes Mia Öströms bok Sjuk i hela huvudet. Mia kommer ursprungligen från Umeå, men bor sedan många år tillbaka i Uppsala. 

 

Hennes intresse för att skriva har alltid funnits, faktiskt redan innan hon själv kunde skriva. Som barn tyckte Mia om att hitta på berättelser, som hon bad vuxna om hjälp med att skriva ner. Som femåring ritade hon teckningar, som sedan blev till små böcker med text och bild. Hon började i skolan som sexåring och lärde sig då att skriva. Sedan dess har hon bara fortsatt. 

 

- Det är det roligaste man kan hitta på faktiskt, säger Mia, som numera är författare och kommunikatör. 

 

Mia debuterade som författare 2010 med boken Den du söker finns inte här. Den handlar om Florence Nightingale. Efter den har hon skrivit böcker som är riktade till målgruppen barn och unga. Mias senaste bok, Sjuk i hela huvudet, handlar om Alva och hennes mamma, som är inlagd på ett behandlingshem efter en psykos. Alvas oro för sin mamma börjar med ett projekt som handlar om mod och som i slutändan kunde ha fått katastrofala följder. Händelser som en nära döden-upplevelse, ett galet försök att rädda en annan människa, en polisanmälan och något som kanske kan utvecklas till kärlek finns med i berättelsen.  

 

Mia tycker det är givande att skriva för barn och unga. Att vara barn och ung idag är inte lätt. Det är en period i livet där det händer mycket och många funderar på svåra frågor som vem är jag, vem ska jag bli och vad vill jag? Mia tycker det är frågor som är väldigt intressanta att skriva och berätta om.  

 

- Barndomen och ungdomen är existentiellt väldigt händelserika perioder i livet. 

 

När Mia skriver sina böcker tar hon ofta inspiration ur sitt eget liv. Allt är påhittat, men själva grunden kommer från henne själv. Ibland är hon ute i skolor och pratar om sina böcker och sitt skrivande. Ofta brukar elever säga att de inte har någon fantasi, men det behöver man inte ha anser Mia. Det räcker med att utgå från sina egna upplevelser.  

 

Hennes böcker handlar ofta om svåra saker i livet, som ensamhet, problem inom familjen och sorg. Ett av budskapen är att få människor att förstå att problem som händer en själv också ofta drabbar andra. Det kan skapa hopp hos läsarna.  

 

Mia ville skriva en bok om oro, eftersom hon tyckte att det fattades en bok på det temat. Det sker många saker nu, som krig och klimatförändringar, som bidrar till oro.  

bottom of page