top of page

Vardagsrummet – vill skapa låga trösklar till konsten


Line Jonsdotter och Erika Martikainen från föreningen Watch me bake vill bjuda in fler till att uppleva rörelsebaserad konst.


- Istället för att vara hemma i sitt vardagsrum,  titta på tv och vara ensam, vill vi skapa ett gemensamt vardagsrum dit alla som vill kan komma och umgås.


Erika Martikainen berättar om det nya eventet Vardagsrummet, som inträffar flera gånger under våren, med nästa datum den 6 mars. Hela staden träffar Erika och Line Jonsdotter på Omnikvariatet, där eventet äger rum. 


- Vi är så glada att vi får vara här, det är ett jättefint samarbete, säger Line.


Erika och Line är medlemmar i föreningen Watch me bake, som startade förra året. De har samlats kring vad de kallar rörelsebaserad konst – som kan vara allt från dans, performance, teater, mim till cirkus. 


- Vi i föreningen gick alla dansprojektåret på Wiks folkhögskola, sedan ville vi fortsätta jobba tillsammans, så då skapade vi föreningen, berättar Erika.


Det första projekt 2022 byggde på idén om att skapa en plats med låga trösklar, där scenkonstnärer kunde visa upp eller prova sina verk för en publik.


- Vi såg med en gång att det här verkligen behövdes i Uppsala. Det var jättebra tilldrag till publiken och superuppskattat, säger Line.


Första året var det 23 stycken som sökte. Redan andra året fick de in 53 bidrag. Efter det stora intresset startades Vardagsrummet, som bygger på samma koncept.


- Men allt är bara lite mindre och lite oftare. Och på det sättet kan vi göra det oftare, förklarar Erika.


Första onsdagen varje månad klockan halv sju öppnas dörrarna till Omnikvariatet. Den som vill kan köpa vin, öl eller te i baren. Efter en halvtimme visar den första konstnären upp något som den har skapat.


- Det kan vara allt från jättefärdigt till ett litet frö, säger Line. 


Därefter följer ett samtal med konstnären och publiken. När man får prata om vad man har upplevt händer något.


- Man kommer in på jättemycket intressanta saker. Och även små frön av en känsla eller tanke kan bli en tankeställare, säger Line.


Erika och Line är noga med att understryka att det inte finns några måsten att delta i samtalet.


- Det ska inte kännas som att man måste vara på ett visst sätt eller säga de rätta orden, alla ska få komma till våra event, säger Erika.


Namnet Vardagsrummet passar den stämning som Watch me bake försöker förmedla.


- Det är ju väldigt välkomnande, det känns inte läskigt när man hör det, säger Erika.


Förutom att titta på rörelsebaserad konst, är Vardagsrummet ett bra tillfälle att  komma ut från hemmet och träffa andra människor.


- Det är väl vårt lilla bidrag till den här ensamhetsepidemin. Det finns någon typ av grundtanke i det här – vi kan väl ses, mötas och göra grejer tillsammans? säger Line. 

תגובות


bottom of page