Ville Löfving
Vad är…? utforskar livets stora frågor – Gör oss till större och bättre människor

Det är onsdagkväll på Reginateaterns lilla scen. Samtalsledaren Malin Jörvi är på plats och förbereder inför kvällens samtal. På varje bord ligger en bunt med papper och pennor, där gästerna kan skriva ned tankar och funderingar som dyker upp. Och det kommer det sannolikt att göra. Samtalsserien med namnet Vad är…? ställer de stora frågorna om livet.
- Varför är man? Vad är meningen? Vad är gott och vad är sanning? Det har jag funderat på mycket. Sedan hamnade jag här, säger Malin, som jobbar som projektkoordinator på Reginateatern.
För Malin har de existentiella frågorna varit en röd tråd genom livet. Hon pitchade idén om samtalskvällarna för teaterchefen och hösten 2020 gick första tillfället av stapeln. Att hålla till på teatern passar bra – det är trots allt konsten som ställer sådana frågor, menar Malin.
- Teater är ju himla flummigt, det vi jobbar med. Men det ger möjlighet att göra sådana här grejer.
Varje gång är det en ny fråga och en inbjuden gäst som ger sitt perspektiv på temat. På plats finns också huspianisten Nik Nutzz som improviserar utifrån frågan. Denna vecka är rubriken “Vad är intuition?” och den inbjudna gästen är Alice Hedlund, doktor i matematik.
- Det är spännande, man tänker kanske ofta på matte och intuition som två väsensskilda saker, men i alla fall i min forskning måste jag ha någon typ av känsla för var jag ska leta från första början, säger Alice.
Ett stort fokus är interaktionen med besökarna. Förutom att lyssna på vad den inbjudna gästen har att säga om ämnet får besökarna utrymme att tänka själva.
- Det saknar jag på många ställen i samhället, säger Malin. Till exempel på universitetet som ibland handlar om att man går dit och får information eller kunskap. Jag tänker att kunskap är så mycket mer än det, och inte minst förmågan att lära sig, att reflektera, diskutera och prova nya tankar och synsätt. Det tror jag att man måste öva på jättemycket.
Under diskussionen förhåller sig deltagarna till åtta samtalsramar. Att utgå från dem är ett försök att skapa ett gemensamt rum: “så här pratar vi här”. En av ramarna handlar om att lyssna för att förstå, även när man inte håller med.
- Jag läser ibland att folk irriterar sig på debattklimatet och tycker att det bara är pajkastning, till exempel i partiledardebatter. Då tänker jag att det här är ett försök att faktiskt skapa någonting annat, säger Malin.
Deltagarna uppmuntras också till att våga uttrycka tankar, trots att man inte tänkt igenom vad man ska säga på förhand.
- Att slippa färdigtänkta tankar som paketeras och sedan presenteras, utan att man faktiskt får utrymme att treva sig fram och inte riktigt veta varför man säger vad man säger när man säger det. Och att kunna ta tillbaka tankar. Det är definitivt ett mål här – att man ska slippa prestera. Och det är skitsvårt.
Varför tror du att det är viktigt att ställa sig sådana frågor?
- Jag tänker att det gör oss till bättre människor. Det tror jag. Jag tror att det gör oss till större människor, i bemärkelsen av att om vi övar oss i att lyssna och reflektera och försöka förstå hur någon annan tänker, säger Malin.
Nästa gång är temat tid, och därefter ska det handla om skam. Var samtalet landar då, kan man aldrig veta.
- Det är det som är så tacksamt med de här frågorna också, för de är så stora. Det är på förhand uteslutet att vi skulle kunna komma fram till ett slutgiltigt svar.
Foto 1: Huspianisten Nik Nutzz improviserar till samtalskvällarna på Reginateatern.