top of page

Välkommen till Art night – torsdagskvällar på Uppsala konstmuseum

På vårens första Art night bjöd Progglegendaren Torkel Rasmusson på konsert med bandet Grammofonorkestern


Art night är Uppsala konstmuseums temakvällar. Varje torsdagkväll bjuder museet in till att ta del av konst i olika former. Redan 2015 började museet ha öppet en kväll i veckan. 


- Men då hade vi bara kvällsöppet, utan några egentliga arrangemang eller evenemang, säger museichefen Daniel Werkmäster.


Konceptet kring torsdagskvällarna utvecklades successivt när museet började samarbeta med UKK.


- Det gick ut på att vi gjorde små konstutställningar hos dem, och de hade konserter hos oss, förklarar Daniel.


Efter några år med pandemi och nedstängningar utvecklades Art night ytterligare för att locka tillbaka uppsalaborna till museet.


- Då hade vi satt igång våra geniknölar och funderade på hur vi skulle kunna komma igång igen och få tillbaka publiken. Torsdagskvällarna bar på potential till att fylla på mer saker, säger Daniel.

Varje vecka erbjuds ett specialprogram med olika saker som händer.


- Det kan vara konserter, föreläsningar, dans eller poesiuppläsning. Någon typ av programhändelse i vår hörsal, säger Daniel.


I baren i den vackra källarlokalen serveras bar-meny och dryck. Dessutom spelar en hus-DJ musik i anslutning till evenemangen.


- Det förhöjer atmosfären lite på kvällstid, säger Daniel.


På de övriga våningsplanen finns tre visningar att ta del av, på egen hand eller genom de guidade introduktionvisningarna. Uppsala konstmuseums museivärdar finns på plats för att guida och svara på frågor. En gång i månaden anordnas en guidad visning med efterföljande middag.


- Då är det visning i utställningen, och efter det går man ner i caféet och äter middag tillsammans med guiden. Då fortsätter diskussionen kring det man har pratat om i utställningen, säger Daniel.


Om man blir inspirerad av utställningarna finns det också möjlighet att skapa egen konst.


- Det är det interaktiva, skapande momentet. Vi ställer upp stafflier i museet  på olika platser, så att man kan sitta och teckna och rita och skapa på egen hand, säger Daniel.


Den som vill utveckla sitt skapande ännu mer kan boka in sig på en masterclass. Kurserna riktar sig till vuxna och leds av etablerade konstnärer i deras olika praktiker.


- Det är helt enkelt kurser som vi har på plats. Den 8 februari har vi en öppen prova på-masterclass som är kostnadsfri, säger Daniel.


Även om man inte har för avsikt att besöka programpunkten eller delta i masterclass, vill museet erbjuda en inbjudande miljö för alla. 


- Man kan komma hit och bara hänga, så att säga. Det är lite mer uppsluppet och ljudligare om man jämför med andra dagar.


På Uppsala konstmuseums hemsida finns information om programmet varje torsdag. Entrén till museet är kostnadsfritt.


- Vi försöker göra i ordning, så att man kan gå hit utan att känna att man behöver prestera någonting. Man kan bara röra sig fritt och ta in det som man känner för, säger Daniel.

bottom of page