Ville Löfving
Upptäck pärlan mitt i Uppsala– Tropiska växthuset

Känslan man får när man stiger in i Tropiska växthuset i Uppsala är oslagbar. Som att vara vid ekvatorn, i djungeln, bland lianer och apor. Dock fattas aporna. Lotta Saetre, biolog och kommunikatör, skrattar.
– Några apor har vi aldrig haft, däremot exotiska fåglar, fjärilar och insekter av olika slag. Numera mest grodor och fiskar.
Det är oktober och ute börjar kylan och mörkret smyga sig på. Kanske är det därför ett besök i växthuset i Botaniska trädgården känns extra stärkande. Lotta berättar dock att platsen är populär året runt. Sommartid kommer det turister från hela världen, under vinterhalvåret mest uppsalabor och besökare från andra delar av Sverige.
Den främsta uppgiften för ett tropiskt växthus är att odla växter som egentligen hör hemma i ett varmare klimat än det svenska. Här finns allt från torra öknar till lummig och frodig regnskog.
Det finns tropiska växthus på några andra platser i Sverige och runt om i världen på en mängd ställen. De samarbetar ofta med varandra och utbyter såväl växter som personal och kunskap. De flesta är knutna till universitet och en gemensam uppgift är bevarande av arter, forskning, men också att undervisa. Lotta säger att många besökare är studenter, som på olika sätt är knutna till institutioner både i Uppsala och på andra ställen.
– Vi visar gärna upp de fina samlingar vi har här och bidrar på så sätt till forskningen och framtiden. Det är viktigt för mångfalden och för klimatarbetet.
Många växter är så kallade nyttoväxter, som människan på olika sätt har användning för. Det finns bland annat avokado, citron, kaffe, the, banan, sockerrör, kanel, vanilj och kardemumma i Tropiska växthuset. Listan kan göras hur lång om helst. Olika växter trivs i olika temperaturer och miljöer. Därför består växthuset av flera avdelningar med olika förutsättningar. Gemensamt är dock den tropiska eller subtropiska miljön. Lotta berättar att vissa växter trivs i en lite svalare miljö, som många orkidéer, medan andra vill ha det riktigt varmt. Populära växter bland besökarna – kanske främst de yngre – är de köttätande. Hon pekar på en.
– En del barn tror att växterna slukar insekter, men riktigt så går det inte till.
Intresset för Tropiska växthuset och Botaniska trädgården i största allmänhet har varierat genom åren. Just nu är det ett uppsving eftersom många människor är nyfikna på att själva odla såväl i trädgården som på balkongen, både ätbart och för prydnad. Det kan bero på pandemin, som fick folk att stanna hemma mer och det kan bero på den ekonomiskt ansträngda tillvaron.
– Närodlat och ekologiskt är väldigt populärt, berättar Lotta och med det följer ett intresse också för annan växtlighet.
I Tropiska växthuset anpassar man sin verksamhet efter årstiderna och olika typer av besökare. Under skolornas lov arrangeras till exempel work shops och pysseldagar för de yngre och under sommartid visningar på olika språk. En viktig grupp är SFI-elever, som ibland känner igen sin egen hemmiljö när de kommer till växthuset. De kan berätta om egna minnen och upplevelser av växter från varma länder. Växthuset är öppet alla vardagar utom måndagar och också några timmar varje lördag och söndag.
I den stora välorganiserade Botaniska trädgården utanför växthuset kan man vandra fritt, ofta fram till nio på kvällarna. Men man måste visa hänsyn. Man får inte plocka något från växterna, man måste hålla hunden kopplad och föstås inte skada det som växer. Botaniska trädgården tillhör de linneanska trädgårdarna som även inkluderar Linnés Hammarby och Linnéträdgården på andra platser i Uppsala. De senare är öppna under sommarmånaderna. Vill man boka visningar i någon trädgårdarna gör man det på hemsidan eller per telefon, men alla är också välkomna på ett spontanbesök.
– Det är jätteroligt med besök. Viktigt att lära sig mer om växter och klimat i dessa tider och skönt att koppla av i den fina miljön. En riktig ljusdusch brukar en del beskriva ett besök i växthuset som. En pärla mitt i Uppsala, avslutar Lotta.