top of page

Uppsalaparet Stina och Fredrik från Gift vid första ögonkastet


För fem år sedan var Stina Thunberg och Fredrik Lindberg båda studenter i Uppsala. Då levde de separata liv och visste inte vilka den andra var. Det skulle de få reda på först på deras gemensamma bröllopsdag.


Att gifta sig med en främling på TV låter kanske inte längre som något konstigt för den som följt SVTs Gift vid första ögonkastet. Och att det kan vara ett framgångskoncept är Stina och Fredrik ett levande bevis på. Idag bor tillsammans i en nyköpt lägenhet i Uppsala.


  • Det har hänt väldigt mycket, kan man säga, på alla plan, säger Fredrik.


Den 16 maj, på Stinas födelsedag, skickade Fredrik in sin ansökan till programmet.


  • Han fick dem att öppna upp ansökan, den var egentligen stängd, berättar Stina.


Efter det gick allt snabbt. Stina fick ett samtal om att de hittat någon som de trodde skulle passa henne.


  • Efter att jag hade tackat ja var jag jätteglad, vi poppade champagne, jag och några kompisar. Vi ringde runt till alla som visste att jag hade sökt. Vi stod typ och hoppade i vardagsrummet, berättar Stina.


Men kort därefter byttes glädjen ut mot oro. När hon började googla och läsa flashbacktrådar om tidigare säsonger, kom tvivlet.


  • Jag hade några riktiga panikdagar då jag inte åt eller drack. Vad ger jag mig in på? Vad utsätter jag min familj för? Det var ju inte bara deltagarna som fick kritik, utan det var ju även påhopp mot familjemedlemmar och vänner. Då hade jag några kaosdagar, ringde min pappa fyra på natten och grät innan jag skulle skriva på kontraktet. Då var han såhär: “Men Stina, nu får du ge dig. Nu får du hitta strategier för att göra det här kul”.


Med pappas ord i ryggen hittade Stina till slut ett sätt att acceptera sina värsta farhågor. Känslorna var bearbetade, och till och med när bröllopsdagen kom behöll hon lugnet.


  • Du var ju kolugn när vi träffades, jag stod och skakade bara, säger Fredrik.


Den som har följt programmet vet att Stina och Fredriks kärleksresa var en lyckosaga redan från dag ett. Redan tidigt in i experimentet hittade de en tillit mot varandra. De lovade att vara sig själva och att ha varandras rygg.

  • Det måste man nästan ha när man går in i en sån här grej. Att man vågar vara öppen och sårbar. Det går inte att dölja negativa sidor hos sig själv under experimentet. Du flyttar in dag två, du sover med varandra dag ett och vet direkt ifall någon snarkar eller inte stänger toalettlocket efter sig, The honeymoon is over direkt liksom, säger Stina.


Gift vid första ögonkastet är ett av de mest flitigt kommenterade och omdiskuterade programmen i vår. Även om Stina och Fredrik har försökt att hålla sig borta från de värsta flashbacktrådarna är det ibland svårt att låta bli att ta del av allt som skrivs och sägs om programmet.


  • Man blir lite beroende av att förstå vilken bild tittarna får av en, säger Fredrik.


  • Man blir påverkad av saker och ting. Som tittare får man en version av en sanning eller vad man ska säga. Sedan är det aldrig okej att gå på personangrepp, men vi kan ju inte försvara oss heller, säger Stina.


Vad har ni lärt er av att vara med i programmet?


  • Man har lärt sig massor. Det har man också lärt sig av att vara i relation med varandra. Jag och Fredrik, hur bra och enkel en relation kan vara. Så självklar. Och liksom så fin och odramatisk, säger Stina.

Comments


bottom of page