top of page

Uppsala Art Square på Celsuistorget. “Konsten är ju en så stor del av uppsalaborna”


Uppsala Art Square:


- Vi hade ett torg som är tomt ganska stora delar av året och kände att vi ville aktivera det. Folk ska kunna ta plats och känna sig inbjudna, säger Carolina Berg, projektledare på Uppsala Citysamverkan och en av initiativtagarna till Uppsala Art Square.


Nu står en svart box med konst på Celsiustorget. Uppsala Art Square är ett initiativ från Uppsala Citysamverkan och S:t Per Gallerian, som vill skapa en levande stadskärna och samtidigt lyfta fram lokala konstnärer.


- Vi brukar ha julbelysning här på julen och sedan har det varit uteservering. Men det här året kände vi att vi ville göra något mer, säger Angelica Chander, marknadsansvarig för S:t Per Gallerian.


För att involvera uppsalaborna uppmuntras de som vill ställa ut sin konst i boxen att höra av sig.


- Konsten är en så stor del av människor och uppsalaborna – många älskar konst. Det kan ju vara olika beroende på vem som tittar, och vem det är som har skapat konsten. Därför ville vi skapa den här ytan med konst från olika konstnärer, säger Angelica.


Emma Andersson och Marie Borglund är de första konstnärerna att ställa ut sina verk i boxen. Där hänger de en vecka eller två, för att sedan bytas ut.


- Jag är med i galleri Zeitgeist och fick möjlighet att köra på det här, och sedan fick jag ta med mig Emma också. Det ska bli jättekul, säger Marie.


Genom att boxen står mitt på torget där många går lockar det människor som kanske inte hade stött på deras konst annars.


- Det är både spännande men också lite läskigt, säger Emma. Annars kommer man kanske bara för att se på konst. Här är det folk som bara går på gatan, ser det och stannar.


- Man blir inspirerad, säger Angelica. Speciellt när det är så mycket färg. Blickarna dras dit på en gång. Bara den här stunden ser man att folk är jättenyfikna.


Förutom boxen har konstnären Madcake specialdesignat en “Uppsalabänk”.


- Bänken är en gåva som jag har gett till Uppsala City som tack för all fin support jag får. Jag är konstnär och de är alltid pepp på mina konstiga idéer, säger Madeleine Mattsson eller MadCake.

Madcake berättar om hur ideén till parkbänken uppstod.


- Jag satt med min bror en gång på en ganska tråkig parkbänk och kom på att det vore roligt att försöka få in mina tavlor i en parkbänk. Jag tycker om att testa lite olika material och medium, säger Madeleine.


För att man ska förstå att man faktiskt får sitta på konstverket finns även en uppmaning till att lägga ut en bild på sig själv på sociala medier när man sitter på bänken. Då har man chans att vinna en av Madcakes tavlor.


- Det är verkligen tänkt att man ska slå sig ned. Man kan sitta här och njuta av en kopp kaffe eller en glass, säger Angelica.


Parkbänken står kvar dygnet runt. Uppsala Art Square är öppet dagtid hela sommaren, där den förhoppningsvis ska bli uppskattad av både uppsalabor och turister.


- Vem som helst som vill skapa och visa upp sin konst kan delta genom att höra av sig till oss och boka in sig. Alla kan se och uppleva konsten varje dag på plats. Vi behöver fler sådana här mötesplatser i staden, där människor vill verka och ta plats. Uppsala Art Square kommer att bli vad vi gör det till, tillsammans, säger Angelica.


Bildtext: Madeleine Mattsson, MadCake, har specialdesignat Uppsalabänken. “Det är meningen att man ska slå sig ned”


bottom of page