top of page

Sven-Ingvars til Parksnäckan i juni – En del av Sveriges historia


– Det gäller att ta vara på varje bit av sommaren vi får här i höga nord. Den går så fort!


Det har blivit mitten av juni och sommaren är på intåg. Den 30 juni kommer Oscar Magnusson och de andra i Sven-Ingvars till Parksnäckan i Uppsala och förberedelserna är i full gång. Oscar låter sig intervjuas samtidigt som den irländska settern Doris får sin förmiddagsspromenad. Han skrattar åt situationen.


– Man gör många saker samtidigt. Snart är vi hemma och vattenspridaren ska ut i trädgården och annat fixas till. Men jag berättar gärna.


Att han och de andra fått tillgång till pappa Sven-Erik Magnussons och Sven-Ingvars hela låtskatt tycker Oscar är ”galet roligt”. Han känner ett stort ansvar inför uppgiften att förvalta arvet, men också ett ansvar att förnya musiken.


– Att hålla sig musikaliskt vital är viktigt, säger Oscar. Inte var ängslig för att skriva och spela nytt, samtidigt som det gamla finns kvar. Så ville pappa att det skulle bli.


Oscar har alltid sysslat med musik. Redan tidigt fick han vara med i Sven-Eriks band och han kände från början att de andra lyssnade på honom. Sven-Erik själv stöttade honom från första stund och från de andra fanns heller aldrig någon misstro. Idag känner Oscar att pappas hand vilar över honom och att han skulle varit stolt.


– Hans välsignelse har jag, det vet jag. Jag uppfostrades med ramar och kramar, fick prova det jag ville, pappa fanns alltid där.


Turnén, som bandet snart ger sig ut på, innehåller tio stopp. Alla på utvalda favoritställen, som Oscar kallar russinen i kakan. Sverige är fullt av vackra folkparker och platser för artister att spela på, men de sammanhang som Sven-Ingvars väljer är speciella. Som Orsa folkpark, där det gjorts en ordentlig omstart, och Parksnäckan i Uppsala.


– Ett jättefint ställe att spela på. Älskar den miljön och hoppas att riktigt många vill komma och lyssna på oss.


Under kvällen i Uppsala kommer bandet att bjuda på en blandning av gammalt och nytt. Oscar lovar hits från de 60 åren som leddes av Sven-Erik, men också en rad nya låtar, där han han själv hållit i taktpinnen. Blandningen är det som definierar Sven-Ingvars idag. Han har själv en rubrik på konceptet.


– Vi är dåtid, nutid och en doft av framtid. Så vill jag att det ska kännas.


Att se äldre dansa med yngre och höra skratten från de som var med på 70-talet samtidigt som dagens tonåringar finns i publiken är det som gör det så roligt att uppträda. När generationer möts och musiken förenar känns jobbet som bäst.


– Det högsta betyg man kan få är när man märker att alla har kul. När folk möts på dansgolvet trots åldersskillnader och andra olikheter.


Sommarturnén avslutas i i Hällefors och i höst drar nästa projekt igång. Då heter turnén Personligt och även denna gång får Uppsala besök. I oktober spelar Sven-Ingvars på UKK och Oscar lovar då en mer intim spelning, där det blir samtal med publiken och lite mer att ge och ta.


– Vi frågar vad gästerna vill höra och försöker anpassa oss. Det blir mer spontant, en tightare dialog än från en stor scen.


Den senast släppta låten av Sven-Ingvars heter Hjärtats röst och den säger Oscar har funnits med honom länge. Den skrevs redan för 15 år sedan, men fick av olika anledningar inte sin rätta kostym då. Sven-Erik tyckte om den, så att den nu fått komma till sin rätt känns mycket bra.


– Det är en enkel poplåt egentligen, som bara bev liggande. Nu känns den helt rätt att ha med på turnén.


Som avslutning hälsar han att alla är välkomna till Parksnäckan den 30 juni och att det blir en massa bra musik från förr och nu. Blandningen är det fina, dynamiken och dramaturgin.


– Det blir skratt och det blir gråt. Högt och lågt, gammalt och nytt. Vårt band är en del av vår historia – en del av Sveriges historia. Som fortfarande skrivs, säger Oscar och sätter igång vattenspridaren. Nu ska sommaren skyndas på.


bottom of page