top of page

Stora torget fylls med folk igen


Stora torget är fullt med folk när det efter många månaders renovering blivit dags för invigning. Dansgruppen från Move To Dance inleder firandet med en koreografi till Zara Larssons “Can’t tame her”. Efter applåderna kliver Lisa Thörn från Uppsala Citysamverkan upp på scen som första talare.

- Det här kommer att bli en ny, fantastisk mötesplats för allihopa. Det här kommer att bli vårt vardagsrum, säger Lisa.


Även kommunstyrelseordförande Erik Pelling är på plats dagen till ära.


- Otroligt kul att se så många här på torget. Det här har ju varit en byggarbetsplats nu ganska länge. Vi har stått ut med en hel del, vi som har passerat här, säger Erik.


Ett omdebatterat torg, konstaterar han vidare. Några har undrat – måste man verkligen riva upp torget ännu en gång?


- Då får man påminna sig om att det faktiskt var över 20 år sedan sist vi gjorde om Stora torget.


Äntligen kan torget användas igen.


- Hjärtat i Uppsala – en mötesplats, en yta där mängder av olika typer av evenemang, uteserveringar, torgmöten, valstugor, kulturnätter, dansuppvisningar och mycket annat kommer att hända under många år framöver, säger Erik.

Uppsalaborna har varit med i dialogen kring hur torget ska utformas. De har bland annat röstat om var chandilabern ska stå, och att fem körsbärsträd återigen ska blomma på torget om våren. Från det gamla torget har stenplattorna av riktig natursten återanvänts.


- Och de kommer kunna ligga här många hundra år om vi uppsalabor uppför oss någorlunda. Det är cirkularitet i praktiken, säger Erik och folket på torget applåderar.


Även kring vilket konstverk som ska stå på torget har uppsalaborna fått säga sitt. Katja Larsson är konstnären bakom konstverket “Hermes lutar sig mot ett träd”. Linda Eskilsson, kommunens ordförande i kulturnämnden, ger sin tolkning av konstverket.


- Jag tänker att “Hermes lutar sig mot en cykel” kan ses som en symbol för uppsalabon. Vi som cyklar vart än vi ska, studenten i frack på väg till vårbal, hemtjänstens personal påväg till hembesök, eller en kulturnämndsordförande påväg till en konstinvigning, säger Linda.


Sedan är det dags att officiellt inviga Stora torget. Ester Kristoffersson från kulturskolan står för den pampiga fanfaren när bandet är klippt. Erik Pelling tar återigen ton för att rikta ett tack till en specifik person.


- En av de eldsjälar som ägnar årets alla dagar åt att göra vår stadskärna till en levande plats för alla oss uppsalabor har nämligen fått ett nationellt pris, Lisa Thörn, som står här i hörnet, hon är VD för Uppsala citysamverkan. Du har blivit utsedd till årets centrumutvecklare av riksorganisationen för Sveriges centrum och stadsutvecklare, säger Erik.


En märkbart rörd Lisa med blommor i handen tar micken igen.


- Tack, tack snälla. Jag trodde att jag hade koll på programmet men det hade jag definitivt inte, säger Lisa.


Många fler överraskningar utlovas på torget framöver för uppsalaborna. Efter invigningscermonin pratar Hela Staden med Inger och Vjollca som betraktar konstverket “Hermes lutar sig mot en cykel”. De har tagit sig till Stora torget för invigningen.


- Tjejerna som dansade var jätteduktiga, säger Vjollca, och Inger håller med.


Skönt att torget är klart, tycker de.


- Kul med lite nya grejer att se, säger Vjollca.


Men att bussarna ska fortsätta köra genom torget, tycker de är tråkigt.


- Det är det negativa, annars är det positivt, säger Inger.


bottom of page