top of page

Stadsmissionens Unga station stärks 


Region Uppsala delar varje år ut folkhälsomedel till en eller flera organisationer inom civilsamhället. En verksamhet som får ta del av detta är Stadsmissionens projekt Unga station i Uppsala till ett värde av 400 000 kronor. 

 

- Det känns jättebra för verksamhetens skull, säger Peter Andersson, föreståndare på Unga station. 

 

Unga station ligger mitt i Gränby. Ungdomarna som kommer hit är främst från Gränby, Kvarngärdet och Löten. Det här är områden som är extra utsatta vad gäller arbetslöshet, människor som bor trångt eller kanske lever i matfattigdom. 

  

Uppsala stadsmission har även en rad olika verksamheter som second hand-butiker, en estetisk verksamhet, kvinnobyrån, matcentralen och Mikaelsgården.  

 

Till Unga station kommer ungdomar i åldrarna 13-19 år och just nu är ungefär 115 ungdomar inskrivna i verksamheten. För att få komma hit måste man först ha ett samtal och det finns egentligen inga hinder, men man måste kunna säga vilken hjälp och stöd som behövs. Det   kan handla om hjälp med att läsa läxan eller om det behövs stödsamtal. Om problemen är för stora och om personalen på Unga station inte kan lösa dem hjälper de till med andra kontakter till annan instans. Det kan till exempel vara till socialtjänsten, ungdomsmottagningen eller ungdomsjouren.  

 

Personal finns alltid på plats måndag till fredag under dagtid samt två till tre kvällar i veckan. De kallar verksamheten för det förlängda vardagsrummet. Här finns det alltid fika att få och vissa dagar lagar de även mat tillsammans. Här skapar de vuxna relationer med ungdomar, genomför samtal vid behov och spelar spel.  

 

- När ungdomarna har varit här ett tag och vi har skapat en relation med dem upplever jag att de känner sig trygga när de kommer hit, säger Peter. 

 

Varje måndag har de tjejkväll, då är allt fokus på tjejer. Ibland sker aktiviteter utanför gården också, de kanske åker iväg på någon sommarresa eller går på bio. De har tidigare haft ett samarbete med föreningen Yaya Ambition och de har fokus på unga tjejers självbild och personlig utveckling. De kommer att hålla ännu en kurs här före sommaren.  

 

Att få ta del av detta bidrag gör en stor skillnad för Unga station. Personalens lön måste täckas och de kan hitta på lite extra aktiviteter och kurser. Det är bara två som jobbar här fast – resten baseras på hjälp från många volontärer.  

 

- Att ha hjälp av våra volontärer är ett jätteviktigt inslag, säger Peter. 

 

Unga station fyller en viktig funktion för ungdomarna i det här området. Peter känner ofta att han har gjort ett gott dagsverke när han går hem för dagen. 

Commentaires


bottom of page