top of page

Sommarjobba åt Svenska kyrkan

Lisa Flygt


Just nu söker Svenska kyrkan i Uppsala både sommarjobbare och säsongsarbetare inför kommande sommar. Det finns två olika tjänster att söka. Om man söker ett sommarjobb jobbar man som kortast i en månad och som längst fyra månader. För säsongsarbetare brukar arbetet vara i cirka fem månader, det är för att personen ska få prova och att arbetsgivaren se hur personen fungerar.


Det brukar vara ungefär 300 personer som söker jobben och när det gäller sommarjobben har de lite mindre krav på de som söker än när det gäller säsongsjobben. 


- Men vi tycker så klart att det är ett plus om man utbildar sig inom den gröna sektorn, säger Lisa Flygt, gruppchef Berthåga kyrkogård.


Det kan vara särskilt intressant med personer som är landskapsarkitekt eller går en trädgårdsutbildning eller planerar att börja en sådan utbildning till hösten. Vissa har redan erfarenhet av arbete på lantbruk eller hemma på sin egen gård och då vet de redan på ett ungefär vad det handlar om. 

– För att klara av jobbet på bästa sätt är det bra att ha ett AM-kort, för traktor eller vanligt B-körkort, säger Lisa.


I Uppsala finns det fem olika stadskyrkogårdar. Arbetet på kyrkogårdarna sker utomhus och i alla väder. Alla som jobbar får arbetskläder och det finns även regnkläder. Personalen brukar inte klaga på vädret, men de extra varma dagarna kan vara jobbiga. Lisa fortsätter. 

– Då brukar vi se till att det finns chips och att alla har vattenflaskor. 


Själva arbetet är nästan bara fysiskt och det kan också bli väldigt enformigt, men de försöker att variera arbetsuppgifterna så gott det går. Att rensa ogräs, kratta eller klippa häckar kan bli ganska slitigt i längden. De arbetar oftast i grupp, men det fungerar lite olika beroende på om man jobbar på en stor eller liten kyrkogård. Om man jobbar på en stor kyrkogård jobbar alla med samma saker samtidigt. På en mindre kan däremot en person fixa till häckar medan en annan klipper gräsmattan. 


Kyrkan uppskattar om personerna som söker jobbet anger när de kan vara på plats under hela perioden. De som av olika skäl måste vara borta mycket, anses inte vara intressanta för tjänsten. För att få jobba på kyrkogårdarna krävs det inte att man tillhör en viss tro. 


- Men det är klart att vi vill ju att man respekterar alla människors religioner och så vidare, säger hon.


bottom of page