top of page

Solsken och rörelseglädje när Hugoloppet arrangerades i Uppsala


Maria Nordmark är projektledare och arrangör av Hugoloppet. “Syftet med Hugoloppet är att öka rörelseglädjen på anpassade grundskolor och gymnasieskolor.”


Solen skiner på fredagsmorgonen när över 200 elever har samlats på skogsområdet bakom Eriksbergs skola. I år deltar alla Uppsalas anpassade grundskolor och gymnasieskolor i Hugoloppet – loppet där alla får vara med utifrån sina egna förutsättningar.


- Det här är så kul! Också att alla träffar varandra igen. Många har gått på en skola och flyttat, och så kommer man hit och träffar gamla kompisar. Vi är så pass många att vi behöver två grupper, så det är också roligt. Till och med gymnasiet är här och springer, säger idrottsläraren Maria, som varit med och arrangerat dagens lopp.


Elsa är en av eleverna som ska springa loppet idag. Hon är peppad och redo för loppet, med T-shirt och egenritad namnlapp på.


- Jag är jättetaggad. Det viktiga är inte om man kommer först eller sist, utan att man har kul, säger Elsa.


En bit bort står Albin och Simon. De körde loppet förra året och nu är det dags igen. Albin längtar efter att få springa, medan Simon mest ser fram emot att komma i mål.


Kvart över nio drar uppvärmningen igång. Elever, lärare och maskotar dansar tillsammans till tonerna av den ena mellodängan efter den andra. Sedan är det dags att röra sig mot startlinjen. Någon ropar ut i megafonen: “Alla som ska springa två kilometer följer med enhörningen, ni som ska springa en kilometer följer med Ninja Turtle!’”.


- Man ska inte underskatta maskotar, säger Maria Nordmark, projektledare och arrangör för Hugoloppet.


Hugloppet arrangeras av idrottsföreningen Glädjeruset IF som startades 2015 av Marias storebror Mikael Nordmark.


- Mikaels son, och min brorson, Hugo föddes med en allvarlig hjärnskada. De försökte hitta någon aktivitet som de kunde göra tillsammans och kom på att Hugo tyckte om att sitta i springvagnen när Micke sprang med honom. De började träna inför lopp och deltog i flera Stockholm Marathon bland annat. Men de märkte också att det var svårt att få folk att ställa upp i många lopp för att det inte godtogs att man sprang med vagn. Då blev min bror lite sur och startade sitt eget lopp som heter Glädjeruset, berättar Maria.


Glädjeruset har sedan dess fått stor spridning, speciellt inom funkisvärlden.


- Det är många som deltar som själv har funktionsnedsättning eller springer med sina barn i vagn eller så. Det är öppet för alla, säger Maria.


Både Hugos stiftelse och Hugoloppet är uppkallat efter Marias brorson Hugo, som gick bort för tre år sedan. När de började testa att köra loppet på skolor, gjordes det bland annat på Hugos skola.


- Syftet med Hugoloppet är att öka rörelseglädjen på anpassade grundskolor och gymnasieskolor. Det är en grupp elever som rör på sig alldeles för lite, säger Maria.


De skolor som vill kan anmäla sig till loppet på hemsidan. Sedan anmälan öppnade i april är det 35 skolor över hela landet som är anmälda.


- Tanken är att det verkligen ska kännas som ett riktigt lopp, med banderoller, flaggor och medalj och diplom när man kommer i mål, säger Maria.

bottom of page