top of page

Showskaparna tar med publiken “Uppsala runt”


För andra året i rad visar Showskaparna från Camp Fyrisgården upp sin show på Gottsunda dans och teater. Föreställningen “Uppsala runt” tar med publiken på en resa genom Uppsala – med dans, musik och modevisning. Hela staden träffade showskaparna Mathias Ortstad och Ebba Lindgren och danspedagogen Emelie Englund före onsdagens föreställning.


- Vi har tränat tills jag inte blev klok rent, säger Ebba.


Sedan i september i höstas har ungdomarna repeterat på alla nummer som ska framföras ikväll. Danspedagogen Emelie Englund berättar om hur processen sett ut.


- Hela konceptet har byggt på att ungdomarna har varit medskapande. De har fått styra lite, dels temat och vad de vill göra på scen, och så har de fått sy sina egna kläder. Vi försöker ta deras kreativitet och skapa någonting av det tillsammans, säger Emelie.


Uppsalatemat speglas genom olika musik- och dansnummer. En egenskriven dikt där ungdomarna berättar om minnen från Uppsala framförs. Dessutom går de på studentfest, besöker Fyrisån och åker till Gränby för att shoppa.


- Det har varit ganska lärorikt tror jag också att upptäcka Uppsala. Man kan ju bli lite hemmablind när det är ens hemstad, säger Emelie.

Mathias favoritnummer från showen är ett där de dansar hiphop. Ebba älskar många nummer, men en av favoriterna är när de dansar till Veronica Maggios “Välkommen in”.


- Jag älskar att stå uppe på scenen. Jag är kaxig, cool och snäll, säger Mathias.


Ebba instämmer.


- Man är unik, säger Ebba. Jag älskar musik, jag är helt galen i det.


Många som de känner ska komma och titta på showen ikväll.

- Jag känner allihopa nästan. Min pappa kommer, min lillebror, Stoffe kommer med sin familj, Miriam med hennes familj, min skolsyster, min musiklärare, min klass. Massa snälla, rara, säger Ebba.


- Min mamma, morfar, mitt korttidsboende och två från jobbet kommer, berättar Mathias.


Är ni nervösa?


- Jag är inte nervös någonting, säger Ebba.


- Inte så mycket, håller Mathias med.


- De var jätteduktiga, så jag förstår att ni är iskalla idag, säger Emelie.


På gårdagens succépremiären fick de fin respons av de som kommit för att titta på showen. Men också lite konstruktiva tips.


- Vi fick ju faktiskt lite respons igår från publiken. Det var många som var så pass imponerade och tagna att de faktiskt grät. Så det var några som kom fram och sa att vi borde dela ut pappersnäsdukar, berättar Emelie.


Många var också imponerade över hur ungdomarna samarbetar på scen.


- De var väldigt imponerade av hur de hjälper varandra. Vi har en tjej som har svårt att se, framförallt i scenljus när det blir ganska mörkt, och då har vi satt det i system att man går fram och hjälper henne om man ser att hon behöver. Och det gjorde ni ju jättebra. Om det var någon som hamnade fel gick man fram och hjälpte. Det är extremt mycket ansvar och samarbete, säger Emelie.


Snart är det dags för de 15 showskaparna att förbereda sig för kvällens show. Det mesta tyder på ännu en succé.


Jag älskar publiken, alla dansare, ljuset. Och personalen som hjälper oss gillar jag också. Idag ska vi visa upp hela publiken vilka vi är, säger Ebba.

bottom of page