top of page
1.png

Blog Post

  • Writer's pictureVille Löfving

Rebecca lär ut svenska på eget vis


Kärleken till språk och viljan att lära ut svenska till invandrare på ett enkelt och lustfyllt sätt fick Rebecca Stighem att starta podden Sweasy lesson. Det hela började med att hon och hennes man Jesper skulle lära sig swahili.

–Vi var nygifta och hade bestämt oss för att göra en volontärtermin i Tanzania, berättar Rebecca. En lite annorlunda bröllopsresa kan man säga. Vi skulle jobba med entreprenörskap i en yrkesskola i en by långt ute på landet och behövde grundläggande språkkunskaper.

Det här var 2019. Rebecca hittade en språkkurs på Youtube som hon fastnade för. – Den var så konkret och enkel. Den fokuserade på hur man bygger meningar och gjorde att vi fattade logiken och mönstret i swahili. Att de förberett sig var nog tur för när de kom till byn Mwangaria visade det sig att den utlovade tolken dragit sig ur och att det var få elever som kunde engelska. I byn fanns varken el eller rinnande vatten så Google translate var bara att glömma. Samtidigt skulle Rebecca och Jesper lära eleverna hur man startar och driver ett företag.

– Det var bara att kasta sig ut och försöka. I början kunde vi inte säga en hel mening, så det gick ju inte att föreläsa under lektionerna. I stället blev vi väldigt praktiska och eleverna fick jobba i grupp med att starta låtsasföretag, ungefär som UF-företagen som finns på svenska gymnasier. Målet var att de skulle gå med vinst efter tre månader och det gjorde de.

Efter tre månaders vistelse pratade Rebecca och Jesper tillräckligt bra för att kunna göra sig förstådda.

Rebecca hade tidigare jobbat som SFI-lärare och började fundera på hur hon skulle kunna använda sina erfarenheter därifrån med sina nyvunna insikter om hur hon själv lärt sig ett nytt språk.

– Mina elever på SFI var oftast högutbildade och motiverade. Ändå hade de svårt att lära sig svenska tillräckligt bra för att bli förstådda. Om jag haft 100 elever är det kanske två som lärt sig ett bra uttal. Jag minns särskilt en läkare från Spanien som var en toppstudent. Han kunde svenska jättebra på pappret, problemet var att få förstod vad han sa. Det handlade om uttalet, hans spanska accent var så stark.

Rebecca ville komma bort från det traditionella sättet att lära sig språk. Inte utgå från böcker och skrivande eller traggla grammatik utan fokusera på det muntliga. Hon började testa sig fram, först genom att ge privatlektioner på Zoom och så småningom via sin podcast Sweasy lesson som finns på Spotify. –Jag lägger mycket fokus på hur svenska låter, på själva ljuden. Vissa ljud, som ett långt ”i” är väldigt fysiska. Då berättar jag hur man ska röra munnen, var man ska ha tungan, var ljudet kommer ifrån. Det funkar faktiskt.

Rebecca använder engelska som grundspråk i podcasten. På så sätt kan vem som helst som behärskar engelska få tillgång till den.

– Fokus är på att komma igång och prata. Det är den roliga delen av språkinlärning, den som motiverar folk att fortsätta. Då är det viktigare att uttala orden rätt än att prata grammatiskt korrekt. Såklart lär jag ut grammatik, men jag berättar aldrig att jag gör det. Det följer med automatiskt.

Hittills har Rebecca lagt ut 60 avsnitt av Sweasy lesson. Hon har fått 120 000 lyssningar och över 1000 följare på sin Facebook-sida med samma namn. För tillfället är hon mammaledig med lilla David, fem månader, men har inga planer på att lägga av, hon har bara tagit en paus med poddandet. Hittills är podden inget hon tjänar pengar på, drivkraften är i stället att så många som möjligt tar del av den.

–Fast jag när en liten dröm om att få föreläsa om min metod. Det vore väldigt kul.

Sweasy är, för den som inte redan räknat ut det, en sammansättning av ”Swedish” och ”easy”.

–Det ska vara lätt och roligt att lära sig svenska, avslutar Rebecca. Det ska inte vara en massa blablabla – man ska komma till sak direkt.

6 views0 comments
bottom of page