top of page

Pusselparet om Uppsala – Kanske Sveriges finaste stad

Sebastian Öhman och Malin Mörk är båda 34 år och bor tillsammans i Stockholm. Sedan några år tillbaka känner vissa till dem som “pusselparet.”


 • Tyvärr träffades vi inte genom vårt brinnande pusselintresse, säger Malin. 


Bakgrunden till “pusselparet” kom istället till under corona, då de fördrev tiden hemma genom att lägga pussel. 


 • Det är rogivande, man lägger ifrån sig telefonen ett tag och sitter och plockar. Det ger något slags meditativt lugn tycker jag, säger Sebastian.


En dag dök förslaget om att rita ett eget pussel upp. Sebastian köpte en ritplatta och de satte igång med en illustration av Malins sommarställe. Men snart stötte de på problem. 


 • Från början tänkte vi att vi skulle trycka upp lite pussel till vår familj, bara som man kunde ge bort eller ha som en kul grej på sommarstället. Men sedan var det så sjukt svårt att hitta någon som tryckte upp bara enstaka pussel. I och med att vi ville ha egen design på lådan fanns det i princip inte, berättar Malin. 


Efter månaders letande bestämde de sig för att trycka upp det minsta antalet pussel som gick – 300 stycken.


 • Och då var vi ju tvungna att göra oss av med dem. Vi började sälja lite grann och märkte att det var så himla uppskattat, säger Malin. 


 • Vi ställde bara ut korgar och skrev “köp gärna ett pussel”, berättar Sebastian. De tog slut på några veckor, så vi tänkte att vi kan göra ett pussel till. 


Sedan dess har det hunnit bli ett gäng pussel. Än så länge med motiv på platser som de själva har någon anknytning till. 


 • Vi har gjort våra hemstäder och lite platser vi har anknytning till. Uppsala har jag bott i, så det kändes väldigt naturligt, säger Sebastian.

 • Du tjatade ju väldigt mycket om att göra Uppsala, inflikar Malin. 


 • Ja, Uppsala är kanske Sveriges finaste stad. Väldigt mycket fina byggnader, det finns ju jättemycket fint att rita, så det var nästan svårt att välja bort saker, säger Sebastian. 

Många av motiven var självklara: domkyrkan, slottet, flustret, Västgöta nation och Pelle Svanslös, bland annat. 


 • Sedan tycker vi att det är kul med personer som har anknytning till Uppsala, så vi har försökt få in lite blinkningar. Ingmar Bergman, Hans Rosling och andra, säger Sebastian. 


Just nu jobbar de på ett kalmarpussel, den första staden de inte har någon egen anknytning till.


 • Då får man fråga folk. Man vill få in de här grejerna som folk som bor i stan vet, men som ingen annan gör. Så att det blir internt och roliga detaljer, som man kanske inte kan googla sig fram till, säger Malin. 


Under resorna genom olika städer i Sverige har Malin noterat en sak som har förvånat henne.


 • Jag har alltid tänkt att folk är engagerade i sin stad, men när folk väl börjar prata om sin stad, fina grejer eller personer som kommer därifrån – det finns sjukt mycket stolthet och folk är jätteengagerade i sin stad. Det är verkligen roligt att se, säger Malin.

bottom of page