top of page
1.png

Blog Post

  • Writer's pictureVille Löfving

Per Holknekt – om att våga måla själv


– Det andra kallar skryt kallar jag stolthet. Våga tror på att du är bra!


Det är lördag eftermiddag och på den lilla scenen framför oss har modedesignern och superentreprenören Per Holknekt tagit plats. Historierna om honom är många och efter att ha lyssnat på hans föredrag en stund börjar jag förstå att de flesta nog är sanna. Han har varit helt utslagen och bott i en koja i skogen. Han har sålt Situations Stockholm för att kunna köpa mat – och han har lyckats med extrema satsningar. Han har startat företag och affärer, som resulterat i ofantliga vinster, haft 700 personer anställda, blivit berömd över hela världen och han har varit såväl djupt olycklig som mycket lycklig. Vilka lärdomar vill han ge oss andra idag?

– Det viktiga är att tro på sin egen förmåga. Att alltid jämföra sig med andra leder ingen vart. Då krymper du dig själv. Tro inte jämt att andras penslar är bättre – våga måla själv.


Per berättar att hans sämsta betyg i skolan, det enda dåliga, var i syslöjd och ändå var det modedesigner han blev. Orsaken är att han vågade tro på sig själv. Han vågade trotsa lärare, som inte tyckte han var duktig och gjorde det han tyckte var roligt.

– Jag valde JA och inte NEJ. Bad mamma hjälpa mig sy byxor som var så stora att skateboardskydden fick plats under och snart ville alla ha sådana byxor. Snart hade jag en hel sömnadsindustri. Den fick heta Mammas syjunta.


Pers karriär har, som sagt, haft både djupa dalar och höga toppar, men hans budskap idag är att inte ge upp. Att alltid hitta sin egen feeling i det man gör och om man inte kan förmedla känslan själv försöka hitta en tolk som kan göra det åt en.

– En slags själens tolk, som kan visa världen vad du vill säga. Det blir som ett kreativt äktenskap, där man hjälps åt att komma framåt.


Det spelar ingen roll om det är musik, arkitektur, konst, mode eller något annat man vill satsa på, det viktiga är att satsa. Och att våga be om hjälp. Per berättar att han många gånger fått stöd från människor runt sig och att bland annat en dam från socialtjänsten en gång räddade hans liv.

– Jag bad om hjälp och jag fick den. Räds aldrig det.


Det är dags för Per Holknekt att gå i pension, men han tänker inte sluta engagera sig. Hans stora projekt nu är att bygga hus i Dalarna, där han kommer från, och han berättar att TV4:s populära program Grande design kommer att följa projektet.

– Det känns väldigt roligt, säger Per och påminner igen om det som är viktigt.

– Att hitta sina egna penslar och välja de färger man vill. Att våga måla sina egna tavlor. Att ge själen syre.


22 views0 comments
bottom of page