top of page

Parksnäckan i sommar– Markus mat och mycket annat


– Nylagad, fräsch och traditionell festivalmat, som du äter med ena handen! När du är på konsert – och har drycken i den andra.


Det är mitten av maj och förberedelserna för årets ”Sommar i Parksnäckan” i full gång. Liksom förra året kommer den folkkäre stjärnkocken och uppsalafödde Markus Aujalay att ansvara för maten som serveras. Han är taggad inför uppdraget.


– Det gick väldigt bra förra året, ett sätt att förena nytta med nöje, så självklart vill jag köra i år igen.


En anledning till att Markus väljer att medverka i Parksnäckans satsning är det fina utbud av artister som numera presenteras där. Utvecklingen sedan han själv var ung och bodde i Uppsala är enorm. På den tiden, 70- och 80-talet, var scenen mindre och artisterna färre. Idag drar Parksnäckan tusentals besökare och artister som Tommy Körberg, Lasse Stefans och Sarah Dawn Finer uppträder.


– Några av Sveriges största musiker ger konserter där i sommar, så det känns fint att vara med.


Nytt för i år är att det blir Happy Hour mellan 17 och 18 varje dag det är konsert. Då utlovas 30% rabatt på maten och förhoppningen är att folk ska komma tidigare för att äta och dricka gott. Markus berättar att maten som serveras är traditionell festivalmat som pizza, hamburgare, nachos samt ett vegetariskt alternativ.


– Allting självklart av hög kvalitet. Det är samma koncept, om än något förfinat, som förra året.


Får många av oss är Markus Aujaly främst känd för sin medverkan i TV4:s programserie Sveriges mästerkock. Där var han, tillsammans med bland andra välkände Leif Mannerström, en av jurymedlemmarna. Markus meritlista är dock lång och år 2000 fick han utmärkelsen Årets gröna kock och Årets viltkock. 2004 blev han utsedd till Årets kock. Markus har alltid gillat att laga mat.


– Egentligen mest att äta, säger han, men också att kunna laga god mat kom tidigt till mig.


Som liten bodde Markus med sin familj först i Luthagen och sedan i Berthåga. Hemma lagades det alltid mycket mat och Markus fick vara med. När han var 14 började han jobba extra på olika restauranger i Uppsala och när kan var drygt 20 år bestämde han sig för att satsa helhjärtat.


– Egentligen ville jag bli trummis när jag var liten. Jag älskar musik, men övade för lite. Det fick bli matlagning istället.


Under åren har han arbetat på en lång rad kända restauranger, bland annat Operakällaren och Fredsgatan 12. Idag äger och driver han, tillsammans med Erika Michael, restaurang Tegelbacken och Winterviken i Gröndal. Markus har även gett ut en lång rad kokböcker och bland annat tagit fram en serie köksredskap.


Sedan han slutade som jurymedlem i TV4 har han satsat mycket tid på sina restauranger och även om det har varit bistra tider för branschen tycker han inte att han drabbats så hårt. I Stockholm fortsätter många att gå ut och äta och tittar man på priserna på mat kan det ibland vara billigare att äta ute än att köpa hem och laga själv. Markus är inte orolig.


– Alla berörs av den dåliga ekonomin, men jag tror människor kommer att hitta en balans igen. Vi hoppas på fortsatt många gäster.


Trenden att laga mat hemma, som bland annat Sveriges mästerkock inspirerat till, ser dock ut att hålla i sig och en anledning tror Markus är den stora spridningen på sociala medier. Han har själv en uppskattad Youtubekanal, där han visar upp sin matlagningskonst och han syns också ofta på Tiktok, Facebook och Instagram. Dessutom planeras ett nytt tv-program, där Markus kommer att medverka.


– Det är hemligt än så länge, men kommer att bli jättespännande.


Den närmaste framtiden innehåller dock en hel del fokus på Uppsala och från början av juni till slutet av augusti är det Parksnäckan mitt i Uppsala du ska besöka om du vill äta ”nylagad, fräsch festivalmat av hög kvalitet”. Markus hälsar alla musik- och matintresserade välkomna.


– Parksnäckan är ett fantastiskt tillskott till Uppsala som sommarstad. Hoppas vi ses där i sommar!


Comments


bottom of page