top of page

Påskbjörken smyckades på Vaksala torg


Traditionen är gammal, men barnen är varje år nya och därför känns idén med en jättepåskbjörk på Vaksala torg klockren. Och personal som varit med tidigare gillar att man varje år kan ta med förskolebarnen på en utflykt strax före påsk.


– Barnen är så förväntansfulla, berättar Malin Östergård från Barnhagens förskola. Vi har hållit på en vecka med påskpysslet.


När Hela Staden kommer till torget tisdag förmiddag före påsk har just den jättelika björken anlänt. Det är Conny Alvarsson och Anette Klingfors Möller från kommunen som varit i skogen och hittat björken. Conny berättar att de letat efter den mest passande någon timme, ungefär som att leta julgran, och att den till sist hittades i Brillinge, strax utanför stan.


– Jag har varit med i 19 år vid det här tillfället, så jag vet hur man gör. Om en vecka tar vi ner trädet igen.


Bakom traditionen med en stor påskbjörk på Vaksala torg ligger Uppsala Citysamverkans vd Lisa Thörn. Hon, liksom kollegan Carolina Berg, möter oss på torget idag och Lisa berättar hur uppskattat projektet fortfarande är.


– Jag fick idén påsken 2004 och sedan dess har vi kört. Det är alltid en strid ström av barn från olika förskolor som kommer hit.


Barnen på de skolor som deltar fixar påskpynt flera dagar i förväg och hänger det sedan i björken under tisdagen. Lisa säger att många av barnen sedan kommer tillbaka för att titta på den utsmyckade björken med sina föräldrar eller andra släktingar under de kommande dagarna.


– Så får de visa mamma och pappa vad de gjort på förskolan. En jättemysig tradition, som vi hoppas kunna fortsätta länge.


På Barnhagens förskola har man påskpysslat i en vecka och Zoe, Juni, Didrik och de andra barnen är pirriga. Nu ska de hänga sina fina verk i björken. Och få träffa påskharen som snart dyker upp.


– Vi har gjort många saker, berättar Tove och Yrsa. Tusen saker minst.


Bill och Idun håller med.


– Många kycklingar har vi gjort. Och målat på skivor. Det har varit jättekul.


留言


bottom of page