top of page

Nu släpps uppsalaförfattaren Isabelle Bervenius andra bok

Månsjuk blir Isabelle Bervenius andra bok. “Det gick faktiskt förvånansvärt fort att skriva den andra”, säger Isabelle.


Den 5 februari släpps Isabelle Bervenius andra roman, Månsjuk. Isabelle är född och uppvuxen i Nåntuna, och redan på första sidan finns spår från Uppsala – genom en fika på Café Storken. Men största delen av boken utspelar sig i Paris.


- Jag var där rätt mycket mellan 18 och 22, berättar Isabelle.


Att fantisera sig in i parismiljön var tacksamt när Isabelle satt hemma och skrev under covid.


- Man kunde inte träffa familj och släkt, man kunde inte gå på fest. Då skrev jag skitmycket bara, säger Isabelle.


Huvudpersonen i boken heter Billie. Hon är trettioett år och flyttar till Paris för att plugga franska och jobba i en secondhand-butik – en typ av resa som Isabelle tror att många kan känna igen sig i. 


- Eller om man har åkt till Berlin eller London, att man har gjort en sådan resa som har gjort mycket avtryck. Det blir ofta väldigt mäktigt för en, säger Isabelle.


I boken tycker personer i Billies omgivning att hon är för gammal för en sådan resa. Temat att bli äldre samtidigt som man har svårt att hitta sin plats som vuxen genomsyrar berättelsen.


- Man har tillfälliga jobb och det är ingenting som är fast. Någonstans en ungdomlig stämning även om huvudpersonen är äldre, säger Isabelle.


Idag är Isabelle 33 år, bor i Stockholm och jobbar som utredare på Inspektionen för vård och omsorg. Sedan en tid tillbaka har hon tagit tjänstledigt på förmiddagarna för att skriva. 


- Det är en skön kontrast att halva tiden få skapa fritt i skrivandet, och resten av tiden ha ett vanligt jobb med tydliga ramar.


Inspireras du av ditt jobb i skrivandet?


- Nej, inte än i alla fall. Det är ett rätt så fyrkantigt och byråkratiskt jobb. I och för sig vore det säkert roligt att göra någonting med det. Det kanske kommer, säger Isabelle.


När första boken "Ecstasy" kommit ut tyckte Isabelle det en jobbig upplevelse att bli recenserad. 


- Det är verkligen så att man hakar upp sig på det lilla negativa man får. Efter recensionerna hade man vissa meningar ringande i huvudet.


Samtidigt var det många som hörde av sig på Facebook och Instagram med positiva kommentarer. 


- Att man söker upp en främmande människa bara för att berätta att man gillar personens bok, det hade nog jag inte gjort. Man får försöka rikta fokus mot sådant istället.


För bara några veckor sedan färdigställdes det sista i den nya boken och den skickades till tryck. Isabelles känslor inför boksläppet är blandade.


- Jag är väldigt tunnelseende med det jag gör, och det är säkert en styrka för att få saker gjort. Men det känns jättekul. Framförallt ser jag fram emot att bara hålla boken i handen. Det är en stor grej att det blev en sak, en fysisk grej, säger Isabelle.


Dessutom finns det planer på en releasefest.


- Det ska bli kul att få fira lite. Då känns det mer på riktigt också.


bottom of page