top of page

Närvärpta ägg sedan 2015


Framför mig vid ett av caféborden i butiken på Landsberga gård utanför Enköping sitter Per Sandqvist. Tillsammans med sin bror driver han den stora vackra kungsgården, som idag till största delen handlar om äggproduktion. Så har det inte alltid varit.


– Vår släkt har bott och brukat jorden här sedan1888, men gården har en mycket längre historia än så. Redan under 1600-talet, på Karl XI:s tid, blev Landsberga översteboställe till Upplands regemente.


Per och hans bror Joakim är fjärde generationen som bor på gården och fram till för bara några år sedan drevs den som ett traditionellt jordbruk. Deras farfars far Henrik, som kom till Landsberga som arrendator, var den som byggde upp den historiska miljön. Här fanns nötkreatur och sädesfält. Runt år 2009, när beslutet var taget att inte längre ha mjölkkor, blev frågan vad man skulle använda den stora ladugården till. Per skrattar.


– Att det blev höns och äggproduktion var lite av en slump. En lycklig slump kan man säga.


För verksamheten har gått mycket bra. Idag levererar man gårdsäggen över hela Mälardalen, till ca 25 olika butiker och säljer också i den stora, fina gårdsbutiken. Den invigdes 2018 och här finns möjlighet att, förutom närproducerade ägg, köpa varor från olika lokala matleverantörer. Att främja den uppländska matkulturen ser Per som en viktig uppgift.


– Vi säljer chark, mejeriprodukter, ekologisk kyckling, potatis och köttfärs. Bland mycket annat.


Men de ”Närvärpta Gårdsäggen” är Landsberga gårds signum. På gården finns 45 000 hönor, som sommartid har möjlighet till utomhusvistelse och vintertid rör sig fritt i de stora hönsstallen på Landsberga och i Österunda. Hönorna mår bra och äggen de värper är av hög kvalitet. Ändå är de inte speciellt dyrare än andra.


– Snarare tvärtom, intygar Per. Vi håller ett mycket bra pris på äggen.


Att en höna även är ett trevligt husdjur vet Per. Hon är rolig, nyfiken, trevlig och social. Hönsen bryr sig om varandra, men det finns också en stark hierarki i gruppen. Hönan med mest pondus sitter på den översta pinnen, sen följer andra hönor efter. Och tuppar finns i lagom mängd.


– De bruna tupparna är tuffast, säger Per. De håller ordning i hönsstallet och skyddar mot rovfågel.


2018 i oktober brann hönsstallet på Landsberga gård ner och alla hönor brann inne. Det var en jobbig period, men också en möjlighet att bygga upp och börja om. Många människor ställde upp efter katastrofen och nu är gården tillbaka i sin forna glans. Per är stolt och glad över vad han och alla inblandade lyckats åstadkomma på den gamla familjegården.


– Landsberga är i ständig utveckling och när jag och Joakim en gång ska lämna gården vidare vill vi att det är ett företag i tiden.


Det som för många blev en dålig period, pandemiåren, blev för Landsberga tvärtom. Per berättar att fler människor än någonsin besökte gården för att handla närproducerat och fika eller äta i gårdsmiljön. Det finns fler caféer och restauranger i närheten av Enköping, men inget i en sådan genuin gårdsmiljö som den på Landsberga. Numera finns också möjlighet att dricka ett glas vin till maten.


– Vi har fått serveringstillstånd, så att ge våra gäster den chansen känns bra.


De flesta gäster på gården är från Mellansverige, men ibland kommer det turistbussar från andra delar av landet och också turister från andra länder. Per är säker på att den typen av verksamhet som Landsberga representerar går en fin framtid till mötes.


– Folk åker långa vägar för att köpa våra ägg. Att komma till landet och se hur - i det här fallet - hur hönsen har det, samt att handla närproducerat är framtiden. Välkommen hit igen!


Comments


bottom of page