top of page

När Syragänget och tandtrollen dyker upp

I höstas släpptes “Sagasagor. Starka tänder och taskiga troll”, en pedagogisk bok om munhälsa. Tandhygienisten Kristin Markman i Uppsala blev involverad i projektet för två år sedan.


  • Då blev jag kontaktad av Generation pep och Cancerfonden som ville skriva en bok om munhälsa för att sprida goda vanor, säger Kristin, som arbetar på Folktandvårdens ledningskontor i Uppsala.

En förstudie från Karolinska institutet visade att tandhälsa var en viktig arena för hälsofrämjande arbete. När frågan kom till Kristin var hon direkt positivt inställd.


  • Det är ju det jag jobbar med – hur kan vi nå ut med vårt budskap? säger Kristin.

Boken innehåller både en saga- och faktadel. Läsaren får bland annat möta Saga, som ska på ett tandläkarbesök. Sedan dyker karaktärer som familjen Tand, spottkompisarna Syragänget och tandtrollen upp. 


  • Dels går de in på hur det ser ut i munnen, vilka tänder som finns och vad som händer hos tandläkaren, men sedan också vad som är bra mat. Det kroppen mår bra av mår tänderna också bra av, förklarar Kristin.


Kristin har samarbetat med författaren Josefine Sundström för att få fram en pedagogisk och underhållande bok. Illustratören Emma Göther står för illustrationerna. 


  • Allt har varit jätteroligt hela vägen från när vi började. Något jag alltid tänker på med mina patienter är “hur uttrycker jag mig för att den som inte är utbildad tandvårdspersonal ska förstå?”. I den här processen blir frågan “hur förklarar jag för en författare hur ett kariesangrepp går till”? säger Kristin. 


Även om boken är riktad mot barn är tanken att man ska läsa den tillsammans med en vuxen. I slutet av boken finns dessutom “vuxentips för friska tänder”. 


  • Det jag brukar säga är att man ska tänka på helheten. Det kanske inte går att äta godis varje dag, men någon gång ibland är okej. Det är just för små barn som har nya, sköra tänder extra viktigt att tänka på goda vanor och tidigt grundlägga dem. Redan när första tanden kommer ska man börja borsta tänderna för att få in den rutinen och vanan, berättar Kristin. 


Att gå till tandläkaren är inte lätt för alla. Då och då kommer det personer till tandläkarmottagningen med tandläkarskräck.


  • Dels kan det bero på att man inte vet vad som kommer att hända, att man har en förväntansångest. Eller att man har varit med om något obehagligt tidigare. I den här boken är tanken att det ska vara lite som ett förberedande material för barnet och för den vuxna att veta – vad händer när jag kommer till tandläkaren på tisdag?


Sedan boken kom ut har reaktionerna varit positiva. 


  • Bra, lätt förklarat på ett roligt sätt och fina illustrationer. Den har tagits väldigt väl emot. Boken har redan sålts i 14 000 exemplar, säger Kristin.

bottom of page