top of page
1.png

Blog Post

  • Writer's pictureVille Löfving

Mer än en sten och en grusplätt Möt Uppsalas förfäder på Gamla kyrkogården


Bild: Henrik Zetterberg kom på idén till de digitala kyrkogårdsvandringarna. “Det är ett så rikt material och jag brinner för den här tanken av att lyfta fram våra förfäder och berätta om dem.”


Hela Staden möter Henrik Zetterberg på Gamla kyrkogården. Han är den som tagit fram de digitala kyrkogårdsvandringar som finns tillgängliga gratis på Uppsala kyrkogårdars webbplats.


  • För några år sedan kom jag på idén att det vore smidigt om vi kunde ha vandringar man kan göra oavsett årstid och om man är här eller inte, berättar Henrik.


I dagsläget finns det tre olika vandringar att välja mellan. “Speciella öden” var den första som lanserades och handlar om tio personer med koppling till Uppsala och stadens förflutna.


  • Många av de här har väldigt häftiga öden. Det är många som har varit delaktiga i väldigt speciella händelser i Sveriges historia, säger Henrik.


Vi går längs grusgången till Hans Järtas grav.


  • Han var med på maskeradbalen när Gustav III blev skjuten, berättar Henrik.


Vi promenerar vidare. Skuggan från träden svalkar skönt den varma sommardagen.


  • Även de som jobbar här beskriver det som en oas. Det är grönt och luftigt och en bit ifrån bullret. Och så blir det, som jag ofta återkommer till, en möjlighet till reflektion. Vissa ser det som friskvård, som en upplevelse.


En av Henriks ambitioner med vandringarna var att inte bara presentera fakta, utan att försöka skapa en upplevelse med berättelser som väcker tankar.


  • Vi pratar om gapet mellan då och nu. De här stora frågorna försöker jag också klämma in mellan faktasjoken, säger Henrik.


Är man på plats på kyrkogården går det att följa kartan och antingen välja att lyssna på ett ljudspår eller se en film. Det är också möjligt att att gå vandringen helt digitalt. Vandringarna har tagits fram i samarbete med Uppsala stadsteater.


  • Jag är jätteglad att vi har fått ihop det här samarbetet med Stadsteatern. Det är de som gör berättarrösterna och läser in mitt manus. De är jätteduktiga, säger Henrik.


Senare i sommar kommer två nya vandringar att göras tillgängliga. En av dem är inriktad på gravkonst och gravstenar som skiljer sig från mängden. Även på kyrkogårdar finns det trender.


  • Idag märker man att det blir mer och mer individuellt. Och fler och fler där man har ansikten på gravstenen. Det finns de som har spekulerat att man i framtiden kommer kunna ha en QR-kod där man kan få fram röst och videor och sådant, säger Henrik.


Henrik beskriver kyrkogården som ett samhälle nedkokat. Som något mer än en sten och en grusplätt.


  • Man får syn på olika tiders sätt att uttrycka sig, säger Henrik.


I projektet har Henrik också fått träffa anhöriga till personer som är med i kyrkogårdsvandringarna. Hittills har majoriteten varit positiva och glada.


  • Det enda som jag har stött på är att vi uttalade ett namn fel och det var ju olyckligt. Då hörde en anhörig av sig och sa att vi hade sagt fel. Då var det bara att beklaga.


Henrik har jobbat på kyrkogården på olika sätt ända sedan 2006 och upptäcker än idag gravplatser han inte lagt märke till innan. Materialet eller arbetet med att lyfta fram intressanta personer från Uppsalas historia är långt ifrån slut.


  • Det är ett så rikt material och jag brinner för den här tanken av att lyfta fram våra förfäder och berätta om dem.

9 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page