top of page

Med guldsprayade stövlar – ABBA-allsången på Parksnäckan


Kompisarna Sanna och Isak har fått varsitt allsångshäfte och ska snart ta plats i publiken. “Jag hoppas verkligen att folk sjunger med mycket”, säger Sanna.


 • När vi började 2009 var det inte alls lika populärt med ABBA, men sedan kom Mamma Mia-filmerna och då det fick ett uppsving. Sedan började de göra musikalen i Stockholm och det blåste nytt liv. Och nu har det ju faktiskt blivit mycket mer populärt med ABBA igen, säger Anna-Karin “Ako” Nytell Oldeberg.


Ako är allsångsledare på den traditionsenliga ABBA-allsången på Parksnäckan. Tillsammans med bandet och kören tar uppsalaborna ton på melodierna i ABBA:s låtskatt.


 • Vi hade först vanlig allsång ett par år med lite blandad repertoar, men sedan tyckte jag att det skulle vara kul med bara ABBA-låtar, så då började vi med det.


Med ett allsångshäfte, ett bra band och kör är det lätt att hänga med.


 • Jag har valt ut låtar som jag tycker funkar bra. Ibland kan det vara så att det är refrängerna som passar bra i allsång och verserna är lite knöliga. Då finns det alltid några nördar som kan alla texter och sjunger med i allt, säger ako.


Hennes egen relation till ABBA sträcker sig tillbaka till barndomen.


 • Vi gjorde ett band i Marielund där jag växte upp, vi var fyra tjejer. Två fick vara Björn och Benny och två Agnetha och Anne-Frid, berättar ako.


Inför allsången har ako sytt upp kläder och sprayat guldstövlana. Det händer även att publiken klär upp sig enligt temat.


 • Det hade ju häftiga scenkläder, säger ako.


Men det allra bästa med allsången enligt ako är gemenskapen, att göra någonting tillsammans.


 • Just att sjunga tillsammans, det är väldigt positivt för hela kroppen. Jag leder ju väldigt mycket allsång och även friskvårdssång och det som jag märker är att man mår bra av att sjunga. Det säger många, men det är faktiskt så, säger Anna-Karin.


Allsången lockar många olika människor.


 • Det är en väldigt inkluderande publik. Jag tror inte det är någon föreställning på Parksnäckan som har en sån allmän publik, alla möjliga är där, säger ako.


Några av de som letat sig till allsången ikväll är kompisarna Sanna och Isak. Med varsitt allsångshäfte i handen ska de snart ta plats i publiken.

 • Min mamma var väldigt stort fan av ABBA när hon var ung, berättar Sanna.


Vad ser ni mest fram emot ikväll?

 • Att få höra duktiga musiker och sångare sjunga, säger Isak.

 • Jag hoppas verkligen att folk i publiken sjunger med mycket, säger Sanna.


Isak håller tummarna för att Dancing Queen ska spelas, medan Sanna hoppas på Gimmie Gimmie Gimmie.


 • The winner takes it all är också väldigt fin, säger Isak.


Det börjar bli trångt på bänkarna på Parksnäckan. Kvällsolen har trotsat väderprognosen och gjort besök. Så snart bandet kliver upp på scenen och spelar första ackordet sjunger publiken med. Efter ett par låtar kommer årets gästartist, Jacka Sjödin, ut på scenen. Även han berättar om att det har funnits planer på att bilda ett ABBA-band i barndomen.


 • Vi började köra med hopprepen och vi tänkte bilda ett eget band då. Bosse, Anna-Lena, Jacke och Susanne, med initialerna som de hade, men det höll inte, säger Jacke och publiken skrattar.

bottom of page