top of page

Maria Talajić Fredlund är Eldsjälen 2023


För femte året i ordningen delar rotaryklubbarna i Uppsala-Knivsta ut ett Eldsjälspris. Priset delas ut till privatpersoner i Uppsalaregionen som på ideell basis

lägger ner tid, engagemang och hjärta för att göra gott för andra. I år var det Maria Talajić Fredlund som blev mottagare av Eldsjälen 2023 för sitt arbete inom Refugee support Uppsala.


- Jättekul, det känns väldigt varmt om hjärtat, säger Maria.


När kriget bröt ut i Ukraina var hon med och bildade volontärföreningen Refugee support Uppsala som stöttar flyktingar från Ukraina.


- Vi valde att starta en förening för att hjälpa de som kommer hit. Ganska snabbt märkte vi att de saknar många basala nödvändigheter, till exempel pengar att klara sig med mat till sin familj, berättar Maria.


Organisationens uppgift är främst att dela ut mat och hygienartiklar till de som behöver.


- Men vi stöttar också när det kommer till myndighetskontakter och hjälper till att hitta arbete.


Att behovet är stort är tydligt. Folk från andra städer reser till Uppsala för att ta del av hjälpen organisationen kan ge.


- De kommer från alla möjliga olika städer i Sverige, folk kommer ända från Mora för en matkasse till exempel. Så de reser långa vägar för att få hjälp, så att det är absolut många från olika ställen. Vi har ungefär 2500 unika besökare i månaden, säger Maria.


Eva Sterte är ordförande i juryn som valt att tilldela Maria Eldsjälspriset.


- Vi går ut med förfrågan att nominera kandidater, så både inom rotaryklubbarna men också ut till allmänheten så ber vi folk skicka in förslag. Och vi fick väl in 10-12 förslag som var bra allihop, men det här var inte så svårt, säger Eva.


Att kunna uppmärksamma någon som gör gott för människor i Uppsala gjorde att valet av kandidat kändes extra “mitt i prick”.


- Det var roligt att kunna ge till någon som gör något här i vår närmiljö. Vi tror att vi är så himla duktiga, vi har vårat välfärdssverige och sedan så händer det här. Vi tar inte hand om det ens, det är rent skämmigt. Därför tyckte vi att det var roligt att välja det som sker här, säger Eva.


En del av Rotarys motiveringen till priset lyder: “Genom att med sin brinnande kraft och engagemang, under nu mer än ett

års tid, oförtrutet ha verkat för att underlätta i en akut livsviktig situation för

utsatta människor i vårt närsamhälle, har Årets Eldsjäl levt upp till varje

bokstav i kriterierna för vårt Rotary pris. På en fråga om varför hon gör

detta svarar hon ”varför gör inte alla det?”


Maria själv hade inte hört talat om Eldsjälspriset innan.


- Det var Eva som ringde mig och berättade om priset och vad det är och att de hade valt att tilldela mig det. Det är jättefint och speciellt när man kollar på vilka som har fått det tidigare blir man ju verkligen jätterörd, säger Maria.


Idag arbetar Maria som samordnare för ett EU-projekt som handlar om att hjälpa Ukrainska flyktingar ut i arbetslivet och integreras i Sverige. Och arbetet med Refugee upport Uppsala fortsätter.


- Vi fortsätter så länge det behövs, avslutar Maria.

bottom of page