top of page

Möt Hela Stadens krönikör Karin Modéen
– Det roligaste jag vet är att skriva! Det skulle jag vilja göra jämt.


Det har blivit mitten av oktober och på Ofvandahls konditori sitter uppsalabon och egenföretagaren Karin Modéen med en kopp kaffe. Att hon tar sig tid en stund är inte illa, så många bollar i luften som hon har. Karin bläddrar i Hela Staden Uppsala.

– Och nu har jag blivit krönikör också. Jätteroligt!


Karin föddes i Uppsala, men flyttade härifrån som ung. Efter arbete med administration och ekonomi sökte hon sig till flygbranschen. Först ett jobb i incheckningsdisken, sen som flygvärdinna och när hon tröttnade på det – som pilot.

– Jag provar gärna på nya saker och att vara pilot tyckte jag verkade kul.


Dessvärre startade pilotutbildningen hon kommit in på i USA bara några dagar efter Worldtradecenter-katastrofen i september 2001 och Karin tvekade, men gav sig av ändå.

– Stämningen i USA var spänd, men blev bättre allteftersom. Jag flög och pluggade om vartannat.


Åter i Sverige arbetade hon som lärare på flygskola och så småningom lärde hon sig att flyga större flygplan. Nu hade Karin träffat sin man och 2009 fick de dottern Lisa. Efter det beslöt hon att stanna på marken. Och nya uppdrag lät inte vänta på sig.

– Jag har jobbat som ekonomichef på både flygbolag, andra företag och inom kommunen. Alltid velat prova nytt.


Ett uppdrag hon numera lägger mycket tid på är ordförandeskapet i föreningen Ung företagsamhet i Uppsala län. Det handlar varje år om ca 1500 unga som får chansen att starta ett företag i skolans regi. Ungdomarna lär sig att vara kreativa, ta initiativ, fatta beslut och sköta ekonomi och marknadsföring. Karin brinner för verksamheten.

– Det känns bra i magen att få unga människor att våga tro på sig själva.


Att åter bo i Uppsala, nu med ny sambo och hans tre barn samt sin egen dotter, är perfekt. Här är Karin uppvuxen och har många vänner kvar. Hon älskar all sorts träning, till exempel padel och jogging, men hon älskar också hundar. Den ”knasiga” jaktcockerspanieln Ajax tar mycket tid liksom den stora härliga bonusfamiljen i Nåntuna. Sedan snart ett år driver hon också ett eget företag. Allra roligast är dock att skriva.

– Det har jag alltid älskat, säger Karin och ler. Sedan jag gick i skolan och hade en mycket bra lärare.


På högstadiet var nämligen ingen mindre än den berömde författaren Håkan Nesser Karins lärare i svenska. Och han berömde henne för hennes sätt att skriva uppsatser.

– Han sa att han tyckte jag var duktig och det fastnade förstås.


2022 gav Karin ut sin första bok, den skönlitterära romanen Luftvärdighet. Den handlar om skuld och skam, om att slå i botten och vända uppåt, men också om hjältar och respekt. I huvudrollen finns den kvinnliga piloten Vera. I somras kom den som ljudbok och Karin har fått blodad tand.

– Jag trivs jättebra med nuvarande jobbuppdrag, men skulle gärna skriva romaner på heltid.


Kontakten med Håkan Nesser har hon hållit och senast förra sommaren hälsade hon på honom på Gotland.

– Han uppmuntrar mig att fortsätta och det motiverar mig såklart.


Att skriva personliga krönikor i Hela Staden är inte heller dumt och varje månad framöver lovar Karin att filosofera kring olika fenomen. Med sin brokiga bakgrund och spännande liv lär det inte bli svårt att hitta ämnen.

– Knappast, skrattar Karin. Jag har massor med idéer om vad jag ska förmedla till läsarna.


Comentarios


bottom of page