top of page

Ljus i vintermörker - Irma Schultz på Katalin i slutet av januariIrma Schultz gör vinterkonserten Ljus i vintermörker tillsammans med vännen och  jazzsångerskan Isabella Lundgren den 31 januari på Katalin i Uppsala. Med finns också Agnes Persson på gitarr och Julia Nilsson på klaviatur.


Det är andra vintern i rad som de gör en kortare turné ihop. Det är en ganska eftertänksam konsert med en del mellansnack och vid tidigare framträdanden har det uppstått en varm och fin stämning i salongen, berättar Irma. Det här är sista stoppet för turnén denna vinter.


- Jag ser verkligen fram emot att komma till Katalin, säger Irma.


Sedan snart 15 år tillbaka jobbar Irma som kultursamordnare i Katarina församling i Stockholm. I början jobbade hon mycket med kantorerna, körerna och volontära musiker i gudstjänsten men sedan fem år tillbaka med ett “hus” som heter Benhuset. Det är en kulturmötesplats, där det bland annat anordnas utställningar och teaterföreställningar. Irma samordnar verksamheten och tycker att det arbetet är väldigt givande.


- Det är intressant att se hur ett och samma rum kan gestalta sig olika, beroende på vad som sker i rummet, säger Irma.


Irma Schultz är en mångsysslare. Hon är sångerska, låtskrivare, skådespelare, kultursamordnare inom kyrkan och nu också författare. I oktober 2023 debuterade hon med sin första roman Härd. Boken handlar om en kvinna som heter Isa och hennes två barn, som är i förskoleåldern. Kvinnans tillvaro börjar komma på glid. Ett trauma från barndomen ger sig till känna och hon måste försöka hitta vägar för att ta sig igenom det. Det finns en skuld, och allt det obearbetade har hindrat henne från att vara fullt levande. Härd är en ganska mörk bok, men det finns också många ljusa partier, särskilt i Isas barndomsminnen. 


- Det vi är med om i barndomen, påverkar oss hela livet, säger Irma. 


Inom huvudpersonen Isa finns ett inre tryck och i ett försök att släppa det dras hon till elden. Att sätta eld på saker. Titeln Härd syftar dels på eldhärden men också på uttrycket ”hemmets trygga härd”, som går förlorat både i Isas barndom och i hennes vuxna liv. Elden blir en slags fascination, som mer och mer går över i ren besatthet.


En bok är ett stort projekt och om man ska orka, så måste det vara något som berör en väldigt mycket. Det är inte en självbiografisk bok, men Irma har använt delar av sig själv eller sin upplevelse av saker. Sen har hon dragit det långt från sitt eget, för att skapa en stark berättelse. 


Boken har fått många fina recensioner både från kritiker och från läsare.


Irma och Isabella Lundgren har mycket gemensamt, även om de rent musikaliskt sjunger inom olika genre. Deras röster är ganska olika, men när de sjunger ihop så händer det något speciellt, tycker de båda. 


Se Irma Schultz och Isabella Lundgren i vinterkonserten “Ljus i vintermörker” den 31 januari på Katalin!


bottom of page