top of page

Julklappar till alla barn– Stadsmissionen laddar inför julhelgen

Att det blivit ett tuffare klimat i samhället märks på många plan. När matpriser ökar och hyror höjs är vi många som måste tänka två gånger innan vi handlar – till exempel julklappar. Lisa Pettersson är ansvarig för volontärerna på Stadsmissionen och hon berättar hur behovet av just julklappar ökar för varje år. 


– Vi öppnade vår julklappsbutik för tre år sedan och första året var det cirka 600 barn som fick del av klapparna. I år ser det ut att bli ungefär 2000. 


Konceptet är att föräldrar som lever i utsatthet, en definition man gör själv, kan komma till butiken som är belägen centralt i Uppsala och välja åtminstone två julklappar till varje barn. Det kan vara en liten studsboll eller ett stort gosedjur. I butiken finns också kläder, böcker, spel och mycket annat. Lisa säger att uppsalaborna är givmilda och alltid när Stadsmissionen efterlyser bidrag och gåvor ställer de upp. 


– Jag tror att många människor tycker om att hjälpa till och ge bort till de som inget har, säger Lisa. Så upplever jag det.


Den som vill skänka en julklapp eller två kan göra det fram till mitten av december, sedan stänger butiken. 


– När tidningen kommer ut är perioden över, men fram till den 16 december finns möjlighet att delta, berättar Lisa. 


Under 12 dagar före jul får sedan familjer i utsatthet besöka butiken och tillsammans med en julvärd välja vilka julklappar man vill ta med hem. Tidigare var julklapparna inslagna, men Lisa säger att det är mycket bättre när föräldrar nu kan välja vilken sak de vill ge sitt barn och sedan själv slå in klapparna. 


– De flesta vill ju fira julafton hemma hos sig själv, så att ta med klapparna och slå in dem där är bäst. 


På julafton anordnar Stadsmissionen även så kallad Jul i gemenskap, dit familjer och enskilda får komma för att äta julmat och umgås. Evenemanget har hållits i sex år och för varje år kommer fler gäster. Det märks i samhället och många har det tufft, särskilt i juletider. 


– Ensamheten är nog som störst just under julen och andra helger, liksom bristen på pengar, säger Lisa. Då erbjuder vi en stunds avkoppling.


Den som vill besöka julklappsbutiken måste anmäla sig i förväg och det gör man enklast via mejl eller telefon. Arrangörerna behöver veta hur många som kommer och låter sedan några familjer åt gången komma in.


– Sen får man stanna hur länge man vill och man får också en egen värd som visar en runt. 


Under ett år arbetar cirka 400 stycken volontärer inom Stadsmissionens olika verksamheter. En del är aktiva året runt och hjälper till exempel till i Mikaelsgården eller i någon av de tre second hand-butikerna i stan. Andra rycker in speciellt under julhelgen och Lisa är glad över allt engagemang hon möter. 


– Det är studenter och äldre, män och kvinnor. Alla gör en jättefin insats, som vi är tacksamma för.


bottom of page