top of page
1.png

Blog Post

  • Writer's pictureVille Löfving

Joumana Sassines – skräddaren och designern som inte ger upp


Snart öppnar uppsalabon Joumana Sassines ny modebutik på Bäverns gränd i Uppsala. Hennes liv har bestått av upp- och nedgångar de senaste åren, men nu ser hon framtiden an med tillförsikt.

– Jag är så glad att mitt företag överlevt och att jag får möjlighet att satsa vidare på min dröm, säger Joumana med ett stort leende. Välkomna att fira min återkomst.


Det är lördag i mitten av april och Joumana har bjudit in ett antal modeintresserade uppsalabor till ett event i Rådhuset. Bland gästerna finns en av Libanons – Joumanas hemland – främsta skräddare, Samira Aoun. Joumana presenterar henne som en passionerad konstnär och en riktig mästare på mönsterkonstruktion och sömnad.

– Hon arbetar för den stora modeskaparen Elie Saab och kommer snart att visa er hur man färdigställer en hautecouture-klänning live på vår scen, säger Joumana. Jag är så glad att hon kommit hela vägen hit.


Joumana kom till Sverige i början av 2000-talet, men hade svårt för att hitta jobb. Hon var utbildad skräddare och designer i hemlandet och 2009 beslöt hon att öppna eget. Snart blomstrade hennes skrädderi på Drottninggatan i Uppsala. Hon hade flera anställda och sydde upp exklusiva klänningar och frackar till kunderna, som kom långväga ifrån. Tyvärr förändrades allt när pandemin slog till. Nästan över en natt försvann kunderna, då fester och sammankomster ställdes in och Joumana var tvungen att säga upp lokalen, minska sin produktion och ta hem verksamheten till sin lägenhet. Hon beskriver åren som mardrömslika, men säger att det också fanns ljusglimtar och människor som alltid hjälpte henne.

– Som min mentor och förebild, som jag också bjudit in idag, Per Holknekt. Våra vägar korsades för sju, åtta år sedan och sedan dess har vi inspirerat varandra. Han är min ängel!

Dagens event är ett sätt för Joumana att fira att hon nu är tillbaka på banan som kläddesigner och skräddare i Uppsala och att hon inom kort kommer att öppna en ny butik. Där kommer hon att sälja klänningar, kjolar, smokings, frackar och andra typer av högtidskläder. Hon välkomnar alla att besöka henne och säger att kläder är en mycket viktig del av människors liv.

– Jag älskar kläder och särskilt de i starka färger, säger Joumana och pekar mot de plagg som hon tagit med till eventet idag. Snart kommer mannekänger från Uppsala att visa er flera vackra klänningar som är handgjorda i Milano.


33 views0 comments
bottom of page