top of page

Inspireras att träna med Friskis&Svettis

Helena Hovstadius, verksamhetschef på Friskis&Svettis.


Friskis&Svettis Uppsala startade sin verksamhet under hösten 1985. Från början drev de sin verksamhet i olika skolor, hade väldigt få funktionärer och endast 170 medlemmar. Med sina 35 000 medlemmar av kommunens invånare är de idag Uppsalas största träningsaktör.


Friskis&Svettis Uppsala är en ideell förening som drivs med hjälp av ideella funktionärer. 340 funktionärer hjälps åt med att leda pass, vara värdar på gymmet och att passa barn. Entrévärdar välkomnar alla som kommer in och hjälper till att hitta rätt på anläggningen.


Föreningens mål är att locka så många människor som möjligt att röra på sig. De vänder sig till alla  typer av målgrupper. Gammal som ung, personer med funktionsvariation med flera. 


- Vår verksamhetsidé är att erbjuda lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalité för alla, säger Helene Hovstadius, verksamhetschef.


Varje termin erbjuder de en ”börja-träna-kurs”, en på dagtid och en på kvällstid. Under tolv tillfällen får man prova på varierade och anpassade pass under ledning av erfarna tränare. Tanken är att deltagarna ska tycka att träning är roligt och bli inspirerade att fortsätta på egen hand. Det är många som känner att det är en bra början, för att få igång motivation till fortsatt träning.


Seniorklubben är till för föreningens äldre medlemmar. Nytt för i år är ett pass som heter Stol och styrka. Träningen sker vid en stol, både stående och sittande. Träningen är allsidig och speciellt bra om man vill öva upp sin smidighet, balans och styrka. Den passar bra för den som till exempel inte har tränat på länge eller blivit drabbad av en skada. Deltagarna fikar alltid efteråt och det är bra ur ett socialt perspektiv. Det är viktigt att känna gemenskap, få kraft och inspiration tillsammans.


Den 2 februari bjuder Friskis&Svettis in alla till en seniordag, oavsett om man är medlem eller inte. Då har de två cirkelpass på förmiddagen och på eftermiddagen en föreläsning av utbildningsföretaget Säker senior. Där kommer deltagarna att få lära sig vad som händer när man blir gammal och hur det påverkar balans och muskler. Samt vad du själv kan göra för att bibehålla viktiga funktioner i kroppen. Man får också prova på grundläggande balans- och styrketräning. Inspirationsdagen är öppen för alla och de bjuder på fika.


- Vi är en stor mötesplats där man träffar många personer och kan få det sociala i träningen, som är minst sagt lika viktigt, säger Helena.


bottom of page