top of page

Guldbagge för Miraklet i Gullspång

Maria Fredriksson från Uppsala vann en Guldbagge för filmen Miraklet i Gullspång. 

Fotograf Filip Powidzki Casserblad


Maria Fredriksson från Uppsala vann en Guldbagge för sin film Miraklet i Gullspång på Guldbaggegalan i januari. Hela Staden är glad att få en intervju i veckans tidning. 


Filmen var nominerad i totalt fyra kategorier, men vann priset för bästa dokumentärfilm. Det gjordes många bra dokumentärfilmer i Sverige under 2023 och därför tycker Maria att det är fint att vinna just det här priset.


Maria Fredriksson är född och uppvuxen i Uppsala. Hon är producent, manusförfattare och regissör. Hon är utbildad vid bland annat Birkagårdens folkhögskola och New York film academy. Tillsammans med två andra kvinnor startade hon 2020 produktionsbolaget Balladfilm. De gör dokumentärfilmer med stort fokus på kvinnor och deras historia. Många av deras filmer finns att se på Svtplay. Filmerna är också ofta roliga.


- Vi tycker att det är viktigt att få med någon form av humor i våra filmer, säger Maria.


Tidigare har hon gjort korta dokumentärer som Elvakaffe (2013), Afternoon tea (2015), Ett jävla paradis (2018) och Svonni vs Skatteverket (2020). De har visats på filmfestivaler som Hot docs, Visions du réel och Palm spring.


- Det är ganska slitigt ibland att göra film, men jag tycker att det är himla fint just det här att få komma in i andra människors världar, säger hon.


Historien bakom filmen är att några damer från Gullspång tyckte att de hade upplevt något så speciellt att de kontaktade SVT. Efter ett tag fick de tag i Maria, som gjorde deras berättelse till film. Miraklet i Gullspång handlar om två systrar och att de får uppleva ett mirakel, under ett av sina besök i Sverige. En av systrarna upplever att de får olika tecken från Gud, till exempel att de ska köpa en viss lägenhet. Personen som äger lägenheten visar sig vara identisk lik deras döda syster, som dog i suicid för 30 år sedan. 


Maria säger att det är ett stort förtroende att få skildra en del av andra människors liv. Att få berätta andras historier, så att många andra människor får ta del av det, ger henne andra perspektiv. Intressant är också hur andra tänker om livet och genom det kan man själv komma på andra sätt att se på saker och ting. 

bottom of page