top of page

Gott om vardagshjältar i Gottsunda

Hoda Abou El Oula och Rabih Jaber är nyckelpersoner i Gottsunda. De hejar och hälsar på nästan alla och det märks att folk känner igen dem. ”Vi har ett kreativt samarbete och massor av idéer kring hur vi kan utveckla Gottsunda”, säger Hoda.


I Gottsunda finns det många vardagshjältar. Personer som sprider vänlighet och glädje, är hjälpsamma och bidrar till den familjära och positiva atmosfär som Gottsunda utstrålar. Det menar Hoda Abou El Oula och Rabih Jaber. Båda är med i juryn till Månadens hjälte i Gottsunda.


– Vi började med det i höstas, berättar Hoda, som är centrumchef för Gottsunda centrum. Det är ett sätt att lyfta personer som kanske inte syns så mycket, men som betyder mycket för området.


– Mediabilden av Gottsunda är en helt annan och mycket mörkare än hur verkligheten ser ut, inflikar Rabih. Det vill vi motverka.


Rabih Jaber är verksamhetsledare för Gottsunda Allaktivitetshus och sen Hoda började sitt jobb i juni förra året har de utvecklat ett gott samarbete och har massor av idéer för hur man kan göra Gottsunda ännu bättre.


– Det är jättekul, säger Rabih. Att samarbeta med Hoda är enkelt, trösklarna är låga!

Att gå omkring med Hoda Abou El Oula och Rabih Jaber i Gottsunda centrum tar sin lilla tid. De stannar hela tiden och småpratar med folk, nickar åt vakterna, svarar på frågor från några byggjobbare, skojar med ungdomar de möter. De allra flesta vi möter känner igen dem.


– Det handlar om att bygga relationer, säger Hoda. Det är vårt uppdrag och det är i längden grunden för en hållbar samhällsutveckling


.– Månadens hjälte är en del i det bygget, inflikar Rabih. Vem vet, det kanske sprider sig till andra stadsdelar.De planerar att göra en ”Wall of fame” vid Kulturpunkten och hänga upp bilder på alla hjältarna. 


Av en slump möter vi den allra första Månadens hjälte. Han heter Ahmed, är 16 år och en verklig ambassadör för Gottsunda. Han fick priset som delades ut första gången i oktober förra året för sin glada, positiva och hjälpsamma attityd. Han hjälper till att servera fika i Ungdomsarenan som kyrkan håller i och ställer alltid upp när det behövs en extra hand.


– Jag blev jätteförvånad när de gav mig priset, berättar Ahmed. Min första tanke var ”vad har jag gjort nu”, men sen blev jag glad och stolt. 


Han fortsätter att berätta om hur bra det är i Gottsunda och hur fel det blir när media hela tiden fokuserar på när det händer något dåligt, som skjutningen i somras.


– De allra flesta, både ungdomar och vuxna, vill bra saker. Här i Gottsunda är vi som en familj och det finns mycket för oss ungdomar att göra. Gottsunda är bäst!


Hoda och Rabih nickar instämmande. För Hoda är Gottsunda hemma. Här växte hon upp, gick i skolan och här ”blev hon kär”. Efter att ha arbetat 20 år i vården har hon kommit hem i och med jobbet som centrumchef.


– Det är svårt att sätta fingret på vad det handlar om men för mig är Gottsunda människorna som bor här. De är varma och vänliga, man måste komma hit för att känna och se själv för att riktigt förstå vad jag menar.


Fyra personer har hittills fått utmärkelsen Månadens hjälte:

Oktober – Ahmed (som föredrar att tilltalas med enbart förnamn)

November – Elisabeth Magnusson

December – Johan Eriksson

Januari – Linnea Seigard


I juryn för Månadens Hjälte sitter personer från Fastighets AB Hemmaplan, Gottsunda allaktivitetshus, Gottsunda kulturhus, Återfika och Utbildnings- och jobbcenter.


Pristagaren får blommor, diplom och ett presentkort. Dessutom presenteras man på skärmarna som hänger lite överallt i centrumbyggnaden under en hel månad.


Vill man nominera en person till Månadens hjälte kan man skicka ett mejl till gottsunda.hjalte@uppsala.se eller prata direkt med någon i juryn.

Comments


bottom of page