top of page

Glada pensionärer berättar och musicerar – denna gång om 50-talet

Mikael Jansson (sång, lite gitarr och bas)

Roland Morell (gitarr, körsång)

Johan Smith (keyboards, körsång)

Anders ”Grosse” Grotherus (elbas, kontrabas, flöjt, nyckelharpa, körsång, sångarrangör) och 

Hans Bäckström (trummor, slagverk).


Kalaspuffar! Mjölk i tetrapak, kött och potatis – och så Elvis Presley förstås. Kanske förhöjdes upplevelsen om man passerat 60-strecket, till och med 70, men showen om 50-talet på jazzklubben Katalin förra helgen gick hem hos alla. En allmänbildande afton, åt det humoristiska hållet, blandat med musik från ”the rock’n roll time”. 


Hela Staden får en pratstund med uppsalabon Mikael Jansson, som tillsammans med några av sina vänner, ligger bakom showen. 

– Vi är några glada pensionärer som känt varandra länge, berättar han, och under lång tid musicerat tillsammans. Hittills har vi mest uppträtt i Uppsala, men vi vill gärna lägre ut i landet.


Under ett par välfyllda timmar med en paus, två set som Mikael uttrycker det, berättar de om decenniet när jeansen började användas, alla drack coca-cola och motboken togs bort. Bandets berättelser med tillhörande bilder på storskärm, varvas med tidstypisk musik. 

– Vi väljer musiken tillsammans, sådant som levt vidare, säger Mikael. Sådant som vi gillar.


Liksom Mikael har de andra killarna i bandet, Roland, Johan, Anders och Hans, genom åren arbetat med annat samtidigt som de spelat i band på fritiden. Eftersom de känt varandra länge är de  numera överens om det mesta.

– Vi är så gamla att inga konflikter längre finns kvar.


Han blinkar åt de andra.

– Alla får gehör för allting!  


Den första showen av det här slaget som de körde tillsammans handlade om 1960-talet och eftersom de fick fin respons bestämde de sig för att fortsätta. 

– Den showen, Rekordåren – 60-talet i bilder och toner, hade premiär precis efter att covidrestrektionuerna hade släppt, säger Mikael. Den blev succé.


Efter det följde Absolut sjuttis – 70-talet i bilder, ord och toner och eftersom den fick samma entusiastiska publikbemötande fortsatte de på den inslagna vägen.

– Cola, jeans och rock’n’roll – med fokus på 50-talet, det blev en naturlig fortsättning. 


Mikaels övertygelse är att ju värre omvärlden ter sig med krig och inflation varvat med miljöförstöring och ohälsa, desto större är behovet av nostalgiska tillbakablickar. Sedan bandet nu klarat av 50-, 60- och 70-talet har de börjat förbereda en 80-talsshow. Mikael, som är gammal journalist, står för researcharbetet.

– Jag gör en ramberättelse med händelser från både vardagslivet och skeenden i stora världen. Sen hittar vi representativ musik. 


Han skrattar.

– Nästa gång ska publiken få möta Susanne Lanefelt, Bruce Springsteen och Roxette.


Två entusiastiska gäster ikväll är Mikael och Lena Propst från Uppsala. De berättar att de tidigare lyssnat till gängets 60-talsshow och tycker att båda föreställningarna håller en hög nivå.

– Det är intressant att lyssna på berättelser om det som hände den här tiden, säger Mikael.

– Och härligt att lyssna på musiken, fortsätter Lena.


Paret Propst tog tillfället i akt och dansade tillsammans flera gånger under kvällen. Efteråt säger Mikael att det nog är dags att ta upp dansintresset igen.

– Vi har alltid gillat att dansa, berättar Lena, men det var alldeles för länge sen nu.


bottom of page