top of page

Treklangens skola fjärdeklassare bäst på att gå och cykla till skolan

Nelson Leo Karlsson Oduor och Rimas Abu Mojeh i 4B är glada över vinsten i tävlingen och ser fram mot klassresan som nog blir verklighet nu.


– Jag har två minuter till skolan, så för mig är det inga problem att gå. 


Nelson Leo Karlsson Oduor skrattar och tittar på klasskompisen Rimas Abu Mojeh, som står bredvid. 

– Jag bor lite längre bort, men går också helst till skolan. 


Det är tisdag förmiddag och eleverna i 4B har just kommit tillbaka till sitt klassrum. Några minuter tidigare har de, tillsammans med klass 4A i Treklangens skola, fått ta emot ett pris eftersom de vunnit tävlingen "Bäst i kommunen på att gå eller cykla till skolan”. Leo och Rimas är väldigt nöjda. 

– Nu blir det fest! säger Leo.

– Och en klassresa, fyller Rimas i.  


Uppsala kommun har i flera år deltagit i tävlingen Gå och cykla till skolan, som arrangeras av Trafikkalendern – Sveriges största läromedel om barn och trafik. Under två veckor i september och oktober erbjuder de skolor som vill vara med att samla resepoäng genom att eleverna går, cyklar eller reser kollektivt till och från skolan. I Uppsala är en av de ansvariga Gunilla Englund, som är trafikplanerare på kommunen. Hon säger att projektet handlar om hållbarhet, trafiksäkerhet och det viktiga att lära barn röra på sig. 

– Och barn i den här åldern är väldigt mottagliga, säger Gunilla. 


I Uppsala deltar många skolor och eleverna brukar vara engagerade. 

– De tycker att det är roligt och är ivriga med att samla poäng, säger Gunilla. Och fyrorna i Treklangens skola – tillsammans med 3A på Ångelstaskolan – blev alltså vinnarna. 


Shirin Talabani är ansvarig för klass 4B och tycker också hon att tävlingen är viktig. Hennes elever är alla tävlingsinriktade och gillar att vinna. 

– De gick verkligen in för det här, berättar hon. Många av dem passade på att gå eller cykla extra mycket den här perioden. 


Att rikta in sig på den här åldersgruppen tror Shirin är bra eftersom barn i den åldern normalt är ganska orörliga. 

– De sitter vid datorn och spelar eller kollar film. Bra att de får motion. 


Elever som bor längre bort kanske inte hade samma möjlighet att gå eller cykla till skolan som Leo och Rimas, men om de istället hoppade av bussen eller ur bilen en bit från skolan och gick det sista fick de också poäng. Det gör att tävlingen är relevant för alla skolar, också de som finns på landsbygden. En poäng för varje promenad eller cykeltur och sedan delas antalet poäng i antalet elever i en klass.

– På det viset blir det rättvist, säger Shirin. 


Också biblioteket och förstås föräldrarna i Treklangens skola har varit involverade i projektet och från Uppsala kommun är man nöjd.

– Det är viktigt att kommunen deltar i den här tävlingen, säger Gunilla. Och roligt att så många elever och pedagoger vill vara med.


bottom of page