top of page

Färg, form och flora – Sofie Sjöström ställer ut sin konst i Linnés Sävja


Konstnären och industridesignern Sofie Sjöström har hunnit med mycket i sitt liv. Sedan 25 år tillbaka har hon skapat och vunnit priser för sina produkter som industridesigner. På senare tid har konsten fått ta allt större plats. En helg i juni bjöd hon in till utställning i Linné Sävja. När Hela Staden pratar med henne är hon dessutom mitt i förberedelserna inför sonens student.


- Jag har tänkt “kunde jag planerat in den här utställningen mer lägligt än en vecka efter studenten?” Men så får det vara nu, säger Sofie.


Bara ett stenkast från där hon bor ligger Linnés Sävja, en plats med mycket historia. Carl von Linne köpte lantegendomen år 1758 som en plats att finna koncentration till att läsa och skriva. Det är i hans arbetsrum på övervåningen som Sofie ställer ut.

- När jag fick förfrågan tänkte jag att jag inte bara kan slänga in min konst där utan jag måste göra någonting mer här, berättar hon.


Bland annat har hon inspirerats av Carl von Linnés citat när hon har målat tavlorna. Den första målningen hon gjorde inspirerades av orden ”Skaparen har hela världen klätt till en blomtapet och därpå satt människan att spatsera, leva och sig förnöja.”


- Och då gjorde jag en blomtapet med människor som spatserade, berättar Sofie.


Ett annat citat hon fastnat för är kort och gott: ”Gör gott och var glad!”.


- Det är väl också väldigt fint. Jag hoppas att folk kommer att bli glada av den här utställningen. Det kommer bli väldigt mycket färg. Och färg påverkar oss mer än vad vi tror, säger Sofie.

Både färg och flora är återkommande i Sofies konst. I hennes privata hem och trädgård finns mycket växter. Växtligheten är den största inspirationskällan.


- Jag älskar blommor och är en flitig besökare av Ulriksdals handelsträdgård. Jag åker dit minst en gång i månaden och då får jag massor med inspiration, för där är det färg kan jag lova, säger Sofie.

Färgsättningen är en tydlig gemensam nämnare i det hon har skapat genom åren.


- Färgen är enormt viktig för mig. Jag mår bra av att måla stort och ha mycket färg. Man hittar nya färgkombinationer hela tiden, som är väldigt spännande och påverkas av kulörerna.


Målningar med lokala motiv kommer också att ta plats i de två kamrarna på utställningen. Bland annat finns konstverk av landmärken i Uppsala, såsom slottet, Gunillaklockan, Gustavianum och Uppsala konsert och kongress.


- Vi har ju en väldigt vacker stad. Men de målningarna visar jag bara i Uppsala, de drar jag inte med till Finnspång till exempel, säger Sofie.


Under pandemin blev Sofie uppmärksammad när hon började ställa ut sina konstverk i skogen under namnet “konst på vift”.


- Då var vi ju alldeles lamslagna allihopa och jag tänkte att det är nu vi måste mötas, fast i skogen. Jag band fast mina målningar runt slingan. Det kom tusentals och såg det under en vecka, berättar Sofie.


Den nya utställningen blir hennes första inomhus. Förhoppningar om möten finns även där.


- Jag tycker att det är roligt att planera och sätta upp den, och sedan tycker jag att det är roligt att möta människorna. Jag sitter ju mycket ensam här, så jag blir alldeles tokig om jag inte får ha utställningar. Det blir så väldigt ensamt annars, säger Sofie.

bottom of page