top of page

En intressant radiotimme i Ärkebiskopsgården

Varje söndag sänds radiogudstjänst klockan 11 i P1 och så var det också den 11 februari, då Fastlagssöndagen firades. Men det var ingen vanlig gudstjänst den här gången utan ett samtal mellan ärkebiskop Martin Modéus och författaren och poeten Maria Küchen, lett av programledaren Marianne Greip. 


De tre träffades i Ärkebiskopsgården i Uppsala, som sedan några år tillbaka är ärkebiskop Modéus bostad, och samtalet ägde rum i biblioteket. Biskopen och Maria Küchen är goda vänner. Under fastetiden, där vi befinner oss nu, har sedan 2013 Ärkebiskopens fastebok getts ut inför fastetiden och just i år är det Maria Küchen som har skrivit den, med rubriken Livets vatten.


Biblioteket där samtalet ägde rum skapades för omkring hundra år sedan av Nathan Söderblom, som var ärkebiskop från 1914 till sin död 1931 och bodde de åren i Ärkebiskopsgården. Han var ledamot i Svenska akademien från 1921 till sin död och fick 1930 Nobels fredspris för sitt ekumeniska fredsarbete. Söderblom hade som ung läst teologi vid Uppsala universitet, prästvigts 1893 och tjänstgjort som präst vid Uppsala hospital. Tillsammans med hustrun Anna hade han tolv barn. Paret Söderblom ligger begravda i koret i Uppsala domkyrka.


Ärkebiskopsgården har varit Svenska kyrkans ärkebiskopssäte sedan 1691 och ligger i centrala Uppsala nära domkyrkan, universitetet, Carolina rediviva och Helga trefaldighets kyrka. På Nathan Söderbloms plan vid Ärkebiskopsgårdens östra mur står en staty som föreställer Nathan   Söderblom, gjord av Bror Hjort.


”Om böcker kunde tala, så skulle det här rummet vara fyllt av röster från olika tider och olika länder.” Så inledde Marianne Grip samtalet i biblioteket denna söndag. Det är inte bara kristna böcker på dessa hyllor utan olika religioner är representerade. Många handlar också om ekumenik. Biskopen talade om hur viktigt detta rum har varit genom tiderna, men att det är så också nu. På samtalsledarens fråga om det är tungt att axla en så stor roll som den efter Nathan Söderblom svarar Modéus att han ser honom som en stor inspirationskälla och att möjligheterna för honom själv är många.


Radiolyssnarna får en kort historik över Modeus liv som alltid varit kristet. Redan som liten lekte han präst med föräldrarna som åhörare. Att sedan som ung läsa teologi var självklart och redan som 23-åring prästvigdes han. I hans filosofie kandidat-examen ingår socialantropologi, och som teologie doktor har han forskat om riter. Han har skrivit mer än femton böcker och hans stora intresse för naturen avspeglas i den om fåglar.


De tre psalmerna som förekom i programmet hade biskopen valt och uttryckte sin fascination över alla vackra psalmer som finns i dag. Den sista psalmen var ”Till din blomstrande äng” skriven och sjungen av Tomas Boström.


Samtalet där Maria Küchen också deltar går att höra på https://sverigesradio.se/

Comments


bottom of page