top of page

Drop-in dop i Sävja

Cajsa Hallbäck är präst i Sävja kyrka.


Den tredje mars klockan 13 till 15 är det dags för drop-in dop i Sävja kyrka strax utanför Uppsala. Första gången församlingen arrangerade det var 2014 och sedan dess har det arrangerats en till två gånger per år.


Församlingen har noterat att det finns önskemål och intresse för ett enklare alternativ än att ha ett dop på egen hand. Ibland kan det kännas både jobbigt och omständigt att ordna med fika och allt som hör där till. Med drop-in dop går allting lite lättare. Församlingen ordnar med allt och tar bort en hel del bördor. 


- Det är viktigt att alla ska känna att det finns en möjlighet att komma och döpa sig eller sitt barn om det är något man vill, säger prästen Cajsa Hallbäck.


När man väljer ett dop på det här sättet, så finns allt du behöver på plats. Självklart finns det en präst som håller i själva ceremonin, men också en musiker som spelar musik och psalmer. Det finns en dopklänning eller dopdräkt att låna, men det är upp till var och en om man vill ha den på sig eller inte. 


En kyrkvärd är en person som jobbar ideellt i kyrkan och den personen finns alltid på plats för att välkomna den nydöpta. Allt är gratis och det är bara att dyka upp. Det finns möjlighet för den som vill att göra en intresseanmälan innan, men det är inget som krävs. Efteråt bjuds det dessutom på tårta. 


Drop-in dopet finns till för människor i alla åldrar, men de som kommer för att döpas är ofta barn eller ungdomar som ska konfirmeras. Än så länge har ingen vuxen dykt upp, men alla är hjärtligt välkomna. 


En ceremoni som dopet är något extra viktigt inom kyrkan och man anser att det måste ta sin plats oavsett hur det arrangeras.


- Dopet är ett löftet om att Gud aldrig lämnar vår sida, säger Cajsa. 

Comments


bottom of page