top of page

Djuren och naturen i fokus – Sagolördag i Gottsunda på tema skräp 
Några gånger varje termin anordnas den så kallade Sagolördagen i Gottsunda kulturhus. Den är ett samarbete mellan Kulturpunkten, biblioteket, Gottsunda dans och teater och Teater prego. När Hela staden gör entré är förberedelserna i full gång. Linnéa Thörnqvist, som tillsammans med Jens Mellqvist och Isabella Dahlberg, utgör improvisationsteatergruppen Prego, berättar att temat för den här lördagen är ”skräp” och att gruppen inte har en aning om hur föreställningen, som strax ska börja, kommer att se ut. 

– Det är grejen med improvisationsteater, säger Linnéa. Publiken bestämmer vad som ska hända.  

 

Teater prego, som är knuten till Gottsunda dans och teater, uppträder på många olika ställen, men alltid på samma sätt. I ett tätt samarbete med sin publik. Det gör upplevelsen unik, ingen föreställning är den andra lik, och alla tre medlemmarna uppskattar improvisationen mycket. 

– De som tittar känner sig delaktiga på ett annat sätt än annars, säger Isabella, föreställningen skapas ju i stunden.  

 

Snart är platserna framför scenen på Kulturpunkten fyllda och några extra stolar tas fram. Ett 30-tal barn och vuxna är på plats och direkt kommer samspelet igång. Temat är som sagt ”skräp” och vi befinner oss snart på Återvinningscentralen där det råder kaos. Tillsammans med barnen i publiken, som snart sitter uppkrupna tätt framför skådespelarna, formar Prego en pjäs som handlar om hur viktigt det är att plocka skräp, hålla ordning och att hjälpas åt i naturen. Djuren och naturen är det viktigaste som finns och alla måste hjälpas åt att bevara dem för framtiden. Innan publiken skingras är alla överens. 

– Tillsammans gjorde vi en berättelse om det viktigaste som finns, jordens framtid.  

 

Efter pjäsen om skräp sätter sig en del av barnen ner för att pyssla och två av dem är systrarna Ribeiro. Lilja, som är 8 år, var den i publiken som döpte huvudpersonen – faktiskt till Bajskorv – och hon är särskilt förtjust i dagens föreställning.  

– Jättekul att vara här idag, jag gillar dans och teater jättemycket, säger hon. 

 

Mamma Sofia, som själv spelar teater, berättar att hon ofta tar med döttrarna när det erbjuds barnteater på olika ställen i stan. Hon tycker det är viktigt att barnen själva får vara med och bestämma.  

– När de får använda sin egen fantasi fångas de bättre av föreställningen, säger hon.  

 

Bodil Gellermark från föreningen Konstjord, är ansvarig för pysselhörnan och säger att det egentligen också skulle vara en sagostund efter pysslet, men att det just idag inte blir så.  

– Det blir det nästa gång, i slutet av april när temat är tidsresor.  

 

Hon är ändå nöjd med dagens aktiviteter. 

– Många barn och bra stämning. Sagolördag är ett lyckat projekt som verkar locka fler och fler deltagare varje gång.  

Comentarios


bottom of page