top of page
1.png

Blog Post

  • Writer's pictureVille Löfving

“Det är guldkanten på vardagen”Seniorköket/Lundgården finalister i Arla Guldko 2023


- Det är ett erkännande på att det går att sprida matglädje även i ett stort produktionskök. Det är inte bara löpande band utan vi bryr oss om den maten vi lagar och är väldigt måna om att det ska bli bra i slutändan, säger Angelica Sigge, kökschef på seniorköket, det stora produktionsköket för all mat till äldreboendena i Uppsala.


Tillsammans med vård– och omsorgsboendet Lundgården i Bälinge är seniorköket en av tre finalister i tävlingen Arla Guldko 2023. Tävlingen har funnits sedan år 2000 och är ett sätt att uppmärksamma eldsjälar inom den offentliga måltidsproduktionen. Utöver kategorin Bästa Seniormatglädje koras också en vinnare för Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola och Årets Frukostlyft.


- Kategorin Senior Matglädje har varit pausad i några år på grund av pandemin, eftersom man inte har kunnat jobba på samma sätt. Men nu är den tillbaka, vilket är jättekul, säger Angelica.


Seniorköket är ett stort kök som lagar närmare 1000 portioner lunch och lika många portioner middag.


- Jag försöker göra det med hjärta och själ och kärlek. Ofta i den här tävlingen är det de små köken som går vidare, med få personer som jobbar. De har tid att lägga gräslöksstrån i kors och det är jättebra och innebär god mat. Men jag vill visa att även ett stort kök kan göra det där lilla extra och få det att bli jättebra.


Hur gör man det?


- Man har ett nära samarbete med de som tar emot maten. Vi teamade upp oss med Lundagården, som är ett av 21 boenden som vi skickar mat till. Vi sökte tillsammans med dem i tävlingen för att visa hur bra det kan bli om vi har både engagerad kökspersonal och samarbete med avdelningar, som tar emot maten och också lägger ner själ och hjärta på att servera den, säger Angelica.


Efter en gedigen ansökningsprocess fick de reda på att de var en av tre finalister i tävlingen. Sedan dess har de fått fyra oanmälda besök av expertjuryn.


- Då har de bara hux flux hört av sig på morgonen och sagt: idag kommer vi och hälsar på. Vi har ett väldigt glatt gäng, vi skrattar mycket och jag får ofta höra från de som kommer utifrån att det är en så härlig energi.


Att producera mat och matglädje till Uppsalas seniorer är ett stort och viktigt uppdrag, menar kökschefen Angelica.


- Våra matgäster har inget alternativ. De kan inte ringa till pizzerian och beställa mat därifrån eller gå in i sitt kök och laga en annan maträtt. De är helt utelämnade till maten som kommer från oss och vi måste verkligen ta det ansvaret och ta vara på den äran att vi är deras enda alternativ. För det är så viktigt att det vi gör blir bra.


Hon fortsätter.


- Det är guldkanten på vardagen och den måste vi ära varje dag, vi kan inte ha en dålig dag i köket, utan vi måste se till att leverera högsta kvalitet hela tiden. Det är en press, men som sagt en ära också. Det är stort och viktigt.


Finalen äger rum den 8 maj. Då åker de till Stockholm för kvällens gala och prisutdelning.


- Vi är jättenöjda med att bara hamna såhär långt, det är hela Sverige och många som söker. Det känns jättekul.Foto: Mikael Wallerstedt.


Bild 1: Spomenka Celan och Angelica Sigge. “Jag vill verkligen sprida den matglädjen som vi har i köket och som finns hos mina kockar och biträden”, säger kökschefen Angelica Sigge.


19 views0 comments
bottom of page