top of page
1.png

Blog Post

  • Writer's pictureVille Löfving

De har räddat mer än 9,6 ton fullt ätbar mat i Uppsala


När bäst-före-datumet närmar sig på mjölkförpackningarna kan många butiker inte längre sälja dem till kunder. Bagerier och restauranger har svårt att förutse hur mycket mat som behövs varje dag och köper därför in mer mat än vad som behövs. Det här resulterar i att det varje dag slängs ofantliga mängder av fullt ätbar mat. Det vill den ideella, Uppsalabaserade föreningen Bruised food club ändra på.


Vi möter upp föreningen under en av deras fredagsmarknader i stadsbiblioteket. Här dukar volontärer varje fredag upp flera bord fyllda med mat som det är fritt fram för vem som helst att plocka med sig hem, helt utan kostnad. Föreningen skapades för fyra år sedan som ett studentprojekt och samarbetar idag med fjorton företag runt om i staden.

- Om vi ser till statistiken hade vi fram till förra året sparat 9,6 ton mat, vilket är otroligt med tanke på att vi fram tills i år bara samarbetade med 5-6 företag, säger Kedar Joshi, som är en av styrelsemedlemmarna för föreningen.


Bruised food clubs volontärer hämtar upp mat som annars skulle slängas av restauranger, caféer och butiker och delar sedan ut den fredagsmarknaderna. All mat ska vara ätbar och i gott skick. När vi kikar förbi ringlar sig kön till marknaden långt ut i bibliotekets foajé. I salen där de håller till finns mängder av röda paprikor, färska jordgubbar, bullar, sallad och bröd. Väldigt mycket bröd.

- Det är en galen mängd bröd. Det kommer från ett enda bageri och vi hämtar det varje fredag. Varje gång får vi runt 50 till 80 kg bröd. Det är i superbra skick och brödlimporna kan kosta uppemot 100 kronor om man köper dem i bageriet. Men när det inte längre är dagsfärskt vill de inte sälja det, eftersom de vill ha hög kvalitet, berättar Kedar.


Kedar berättar också att de en gång fick in 100 liter mjölk som fortfarande hade tre dagar kvar tills bäst-före-datumet, men att butiken inte trodde att de skulle lyckas sälja av all mjölk innan den gick ut. Föreningen har med andra ord inga problem med att få in mat.


Vanligtvis brukar det komma runt 50-60 personer varje fredag. Kedar berättar att de som kommer dit för att få mat dels är personer som är ekonomiskt utsatta och har svårt att ha råd med mat, dels studenter och pensionärer som försöker dra ner sina matkostnader, men också arbetande människor som kommer dit för att de vill hjälpa till att minska matsvinnet.

- Vår policy är att maten ska räcka till alla som kommer, så vi begränsar hur mycket man kan ta första omgången. Sedan får man ställa sig i kön och komma tillbaka om det blivit något över. Vi brukar säga att man bara ska ta så mycket som man kan äta upp under de närmaste dagarna, eftersom vi inte vill riskera att maten blir dålig, säger Kedar.


Utöver fredagsmarknaderna jobbar Bruised food club också med utbildning och workshops för att lära människor hur de kan minska matsvinnet - allt med mottot ”zero hunger, zero waste.”


28 views0 comments
bottom of page