top of page

Dags för frosseri i semlor

Jens Dinges på Landings konditori har bakat semlor i Uppsala sedan 1988.


Landings konditori har funnits i Uppsala sedan 1887 och alltid varit välbesökt. Numera finns konditorit både på gågatan vid Åhléns och i S:t Pergallerian. För bagaren Jens Dinges, som arbetat på konditoriet sedan 1988, är det just nu bråda dagar.

– Idag är det årets viktigaste dag och massor att göra, skrattar han.


Fettisdagen eller semmeldagen, som många kallar den, inträffar 47 dagar före påsk och alltid mellan 3 februari och 9 mars. Tidigare var traditionen att aldrig äta semlor före den speciella fettisdagen, men numera är regeln inte så sträng. 

– Människor köper och äter ju semlor hela våren, berättar Jens, men absolut som mest just idag. 


Trots den stressiga situationen tar sig Jens tid att prata med Hela Staden en stund. 

- Det är mycket att göra från morgon till kväll dagarna före fettisdagen och på själva tisdagen, säger Jens. Samma sak varje år.


I år tror Jens att ungefär 1000 kunder kommer att köpa semlor på Landings konditori och eftersom varje kund ofta köper flera stycken bakverk är det flera tusen som bakas.

– Ungefär 6000 semlor brukar det bli. Det är semlor i alla möjliga varianter och smaker. 


Inte minst är den klassiska semlan med mandelmassa mycket populär, men smaker som pistage, wiener, nutella, vanilj och kanelbulle har också seglat upp i popularitet. 

– Även grädden går att få i olika smaker, påpekar Jens. Det är det många som villl prova.


Det finns numera även olika storlekar på semlorna. Dem minsta kallas minityrsemla och den största semmeltårta. För människor som äter vegetarisk eller vegansk kost finns den veganska semlan som alternativ och för allergiker finns det semlor med laktosfri grädde, utan gluten och ägg. 


Jens ler och torkar svetten ur pannan innan han måste tillbaka till ugnen där semlorna gräddas för fullt.

– Kort sagt, det finns en semla för alla. Välkomna hit och prova.

bottom of page