top of page

Busstur för jobbinspiration – Arbetsförmedlingen och kommunen i samarbete

– En väldigt bra och inspirerande dag! Nu vet vi mer vilka möjligheter som finns för oss.  

 

Murtazav Rezaie, Neven Drasic och Ilnaz Beigzadeh har slagit sig ner i soffan på Arbetsförmedlingen efter en hel dags bussresande till olika utbildningsinstitutioner i Uppsala. Veronica Danielsson arbetar som studie- och yrkesvägledare i kommunen och hon berättar att målgruppen först var yngre, arbetslösa kvinnor, men att man sedan breddade den. 

– Vi vill väcka intresse hos så många som möjligt för de olika yrkesförberedande komvuxutbildningar som finns i Uppsala. Ett femtontal deltagare följde med på dagens bussresa. 

 

Det är första gången som kommunen arrangerar en ”jobbbussresa” för arbetslösa eller studeranden och att döma av de tre deltagarna i soffan var arrangemanget lyckat. Neven skrattar. 

– Jag arbetar i ett restaurangkök nu, men skulle vilja göra något annat. Jag fick många nya ideer idag.  

 

Också Ilnaz fick många uppslag under dagen. Hon kommer från Iran, men har varit i Sverige i flera år och arbetat inom industrin. Nu vill hon göra något annat.  

– i Uppsala finns många läkemedelsföretag. Det är intressant för mig, liksom IT och jobb med datorer. 

 

Neven, som är serb men pratar svenska, har arbetat mycket i kök och bland annat varit pizzabagare i Åre. Om det går vill han göra något annat i framtiden. Lokförare är ett exempel, men han är också intresserad av till exempel el- och byggjobb.  

– Jag har tröttnat lite på att jobba i kök, men kanske kan man vidareutbilda sig och ändå stanna i  branschen. 

 

Murtazav kom till Sverige från Afghanistan 2015 och har hunnit både studera och jobba med olika saker. Han säger att den här dagen varit väldigt upplysande och att han nu fått nya tankar kring sin framtid.  

– Jag kanske vill bli elektriker! Har jobbat inom vården, men det är så stressigt.  

 

Under dagen idag, då bussresenärerna bland annat besökt utbildningar inom trädgård, bygg, el, IT, fastighetsskötsel, VVS, fordon- och transportsektorn samt inom restaurangbranschen, gavs många möjligheter till frågor och individuella samtal. Veronica säger att bussresan är ett sätt att se många utbildningar på kort tid och att de som vill får chans till vidare uppföljning och coachning. 

– Att ha öppet hus och göra studiebesök på annat sätt fortsätter vi också med, men bussresan var effektiv.  

 

Ilnaz påpekar hur viktigt det är med nätverk och att kunna svenska. Måste man flytta från Uppsala så måste man, men helst vill de tre stanna kvar i stan. 

– Jag gillar Uppsala mycket, säger Mutazav och Ilnaz håller med. 

– Här finns det mesta, så hittar man bara ett intressant jobb blir allt bra.  

 

Neven ler. 

– Kanske passar lokförare mig, kanske passar något annat. 

Comments


bottom of page