top of page

Broloppis i strålande sol – naturligtvis


– Möten mellan människor är det viktiga för oss, säger Ulrika Backlund, som är enhetschef på Fyrisgården i Uppsala. Så har det varit i över 80 år.


För tionde året i rad, med uppehåll för pandemin, arrangerade Fyrisgården härom veckan sitt traditionella Broloppis. Längs Fyrisån och på den ”gröna bron” precis vid gården trängdes småbarn och pensionärer, hundar och ungdomar, familjer och ensamma – alla med det gemensamma målet att mötas. Och kanske handla kläder eller prylar på loppmarknaden, lyssna på musik eller titta på dans, och förstås fika i det fina vädret. Ulrika är inte förvånad över att solen sken över arrangemanget.


– Så är det nästan jämt. Vi har alltid tur med vädret den här dagen.


Det viktiga på Fyrisgården, liksom på övriga så kallade hemgårdar i Sverige, är att bereda plats för alla sorters människor. Gårdarna startade som en typ av fritidsgårdar för de som bodde trångt i stan och behövde en plats att vistas på. Folkbildning, kurser av olika slag, kultur i olika former och möten mellan människor är det grundläggande.


– Tidigare fanns det många hemgårdar, men nu är det tio kvar i hela Sverige. Till skillnad mot förr möts människor i alla åldrar numera på till exempel Fyrisgården.


Några av alla de som är på dagens Broloppis är Ossian och Amanda, som i flera år deltagit i danskurser på gården. De kommer på träningen en gång i veckan och övar under lång tid inför uppträdandet idag. Båda två ler stort när frågan om det trivs på Fyrisgården kommer upp.


– Vi älskar att vara här, säger Amanda.


– Det är hur kul som helst, tycker Ossian.


Ulrika berättar att just dansen är en viktig del av aktiviteterna på Fyrisgården. Idag finns det fyra olika dansgrupper, både för barn och vuxna., alla med olika inriktning. Den som vill musicera kan även göra det, liksom spela teater. Seniorer träffas för att förkovra sig i olika ämnen och funktionsvarierade unga och äldre deltar i många arrangemang. En viktig grupp på Fyrisgården är de som ingår i LSS. Under Broloppis stod de för serveringen och Ulrika berättar att de skötte allting perfekt. Och att pengarna de fick in ska användas till en resa.


– Alla är så engagerade och duktiga på det de gör. Det fanns både hamburgare, korv, kaffe och kakor att handla.


Allra viktigast var kanske ändå själva loppisborden den här dagen och i år var hela 55 deltagare anmälda. För att få delta i Broloppis måste man vara medlem i Fyrisgårdens förening, det kostar 100 kronor per år, men i övrigt är vem som helst välkommen att sälja det den vill. De försäljare som tidningen pratade med under dagen var alla nöjda och hade lyckats sälja mycket.


– Barnkläder har gått åt mest, berättade en dam.


– Och leksaker, sa en annan.


Ulrika och de andra ansvariga är mycket nöjda med dagen och hoppas på fortsatta möjligheter, kanske ännu mer och större, nästa år. Och naturligtvis med lika fint väder som vanligt.


– Men nu utmanar man väl ödet genom att säga så, säger Ulrika med ett skratt. Då ösregnar det nästa år ska du se.


bottom of page