top of page

Bokslut för Jag AB

Runt årsskiftet råder bråda tider för oss ekonomer. Årsbokslut ska göras, parallellt med att mål och planer för det nya året befästs. Enkelt uttryckt handlar det om att gå igenom vilka tillgångar och skulder man har, granska eventuella frågetecken mer på djupet och rensa bort poster som inte ska följa med in i det nya året. Jag tror på en liknande process på det personliga planet. Låt oss kalla det bokslut för Jag AB.


För ett par år sedan satt jag på nyårsafton och förberedde årets hälsning till vänner och bekanta på sociala medier. Facebook signalerade på sitt vanliga vis att jag hade minnen från tidigare år och det första dök upp automatiskt. Tydligen hade jag, ett år tidigare, skrivit något i stil med ”det här året var tufft och stökigt, men ack så bra det kommande ska bli”. Med lätt rynkad panna klickade jag fram fler minnen och konstaterade att mina inlägg de senaste sex eller sju åren hade låtit likadant. Utan att själv ha en aning om det hade jag nästan ordagrant upprepat min klagan över det gångna året och klämt i med något desperat peppigt om det som strax skulle börja. Fy.


Denna insikt fick mig att haja till. Hade det verkligen varit så? Att jag i så pass många år blickat tillbaka på femtiotvå veckor av mitt liv och bara kommit ihåg det som var besvärligt och jobbigt? Kritiskt bläddrade jag igenom dessa år i huvudet och kunde förvisso komma på en hel del saker som inte varit så roliga, men jag kunde också utan minsta svårighet minnas många glädjeämnen och framgångar. Så jag beslutade mig för att styra om Facebooks framtida minnesflöde. Jag hade inte lust att sitta där, ytterligare ett år senare, och bli påmind om hur stressad jag varit, vad jag oroat mig för eller om saker gått mig emot. 


De senaste nyårsaftnarna har jag roat mig med att skapa bildkollage av ögonblick från det år som gått. I den app jag använder är maxantalet nio bilder, vilket skapar en rolig liten utmaning i att välja just nio tillfällen som känns representativa. Det blir mitt bokslut. Som multifunktionell VD i Jag AB går jag samtidigt igenom tillgångarna som fortfarande har ett värde och ska följa med in i det nya året; familj, vänner, kontakter, givande uppdrag, intressen. Vissa tillgångar kan det vara läge att skriva av en gång för alla. Energitjuvar, elaka människor, åtaganden som bara suger energi. Sedan ser jag över skuldsidan. Finns det områden här där jag behöver göra större insatser under kommande år? Gamla vänner jag ska ta upp kontakten med, släktingar som jag har försummat, saker jag bör unna mig själv för att må bra.  


När själva bokslutet är klart publicerar jag en kort sammanfattning och ger mig därefter i kast med det nya året. Utifrån min egenhändiga analys funderar jag över vad jag vill och behöver. Hur skulle jag bygga året som vi nu går in i för att vara riktigt tillfreds? Utifrån nuläget med de tillgångar och skulder jag har. 


Den här gången tar jag med mig en rad nya och gamla vänner från 2023 som jag hoppas tillbringa mycket tid med 2024. Bra människor är bolagets främsta tillgång. Jag har också bestämt mig för att stanna på UKK, eftersom jag mår bra där, och komplettera med olika spännande sidouppdrag. Jag är skyldig mitt författarskap bättre förutsättningar och ska därför läsa en kurs i kreativt skrivande på högskolan. I planen ingår också att sikta högt på skalan för glädje, skratt, givande samtal, campervanturer, träning och njutbara upplevelser. 


Hur ser ditt bokslut ut?


bottom of page