top of page

Biblioteket anordnar sommarskrivartävling för unga


Biblioteksguiderna Cosima Thelin och Madelene Kindstedt möter många barn och unga i sitt jobb. “Vi vill kunna erbjuda erbjuda något både för de som är vana vid biblioteket men också de som inte är det alls”, säger Madelene


Under sommarlovet när skolor och andra verksamheter håller stängt fortsätter biblioteket att vara en mötesplats för barn och unga. Biblioteksguiderna Cosima Thelin och Madelene Kindstedts arbete med att locka unga till biblioteket är i full gång även under sommarmånaderna.


 • Vi har gjort lite “pop-ups” på olika platser och evenemang. Vi har bland annat stått utanför pumphuset och Stora torget med bibliotekscykeln, berättar Madelene.


Förutom böcker har de också haft med sig enkäter där ungdomarna har fått lämna önskemål på vad de vill göra på biblioteket.


 • Där har vi fått jättemycket intresse, säger Cosima.


Vad har ni fått för önskemål?


 • Mycket fika, säger Madelene och skrattar. Och det har vi ju. På onsdagshänget bjuder vi på te, och nu på sommaren saft. Och så fikar vi. Sedan har vi alltid något pyssel. Att vi tar ut pärlor eller gör origami, eller stickar eller virkar, säger Madelene.


 • Och så har vi alltid någon annan aktivitet, typ tv-spel, kahoot eller små tävlingar, säger Cosima.


Till onsdagshänget kommer det ofta många. Och det är upp till en själv hur mycket man vill delta.


 • Det är väldigt blandat om man bara vill komma hit och dricka te eller saft, eller om man vill sitta och plugga eller bara vara med på någon grej, eller jättemycket, säger Madelene.


I enkäterna har Madelene och Cosima också noterat att många är intresserade av att skriva.


 • Många har berättat att de gillar att skriva, säger Madelene.


 • Det är vanligt att de säger att de brukat skriva men inte så att andra ser. Och då såg vi till att göra en sommarskrivtävling, berättar Cosima.


Skrivartävlingen är till för ungdomar mellan 12 och 19 år och pågår mellan 2 juni och 13 augusti. Temat för tävlingen är “frihet”.


 • Och man får tolka det exakt hur man vill. Och man får skriva på vilket sätt man vill. Det kan vara poesi, essäer, noveller eller krönikor, säger Madelene.


För att vara med i skrivtävlingen behöver man gå till infodisken på biblioteket i Stenhagen, Sävja eller på Stadsbiblioteket.


 • Man behöver inte anmäla sig utan man kommer hit och säger “jag vill vara med i skrivartävlingen” . Och då får man ett skrivarkit, en mapp som man kan ha sina saker i. Så får man två olika storlekar på anteckningsblock och lite olika pennor och ett häfte med regler och massa roliga skrivövningar, förklarar Madelene.


I samband med tävlingen har de också anordnat flera workshops i skrivande.


 • Då har vi till exempel gjort vik-dikter. Man skriver två rader och viker pappret. Då får nästa person se bara sista ordet och fortsätta. Vissa blev jättedjupa och vissa jätteroliga. Det är ju också ett sätt att inte göra skrivandet så läskigt, säger Madelene.

Madelene och Cosima hoppas att workshopsen i skrivande och skrivartävlingen gör att fler vågar utveckla sitt skrivande.


 • Att våga dela med sig, det är ju bara så man utvecklas. Det handlar om att inspireras av andra och att våga dela med sig. Man blir stärkt i sitt eget skrivande och får motivation att fortsätta. Man måste liksom ha den andres blick lite grann, säger Cosima.

Comments


bottom of page