top of page

Bettan och Lotta – en vänskap på riktigt


Nu ”Glad sommar!”, men snart ”God jul!”. Med start i november åker Elisabeth Andreasson och Lotta Engberg på ”Julturné på temat vänskap”. Den 15 december kommer de till Missionskyrkan i Uppsala och biljetter finns på showtic.se. Foto: Christian Norling


Det är soligt och varmt, mitten av maj, men för många är höstens planer långt gångna. Lotta Engberg och Elisabeth Bettan Andreasson, bästa vänner sedan många år, skrattar hjärtligt.


– Julturnén är snart här – tiden går fort.


Att just de två ska uppträda tillsammans i en rad kyrkor runt om i Sverige och Norge från november och framåt är ingen slump. Lotta berättar om deras djupa vänskap.


– Bettan är en sån där vän man bara får några gånger i livet. På riktigt.


Tjejerna träffades första gången i början på 80-talet, då båda uppträdde på Chinateatern och det tog inte lång tid förrän de upptäckte hur lika de var. Inte bara med stort intresse för sång och musik, de hade likheter på en rad andra sätt också.


– Vi drogs till varandra, intygar Elisabeth. Det var samma energi, samma typ av humor, samma sätt att se på livet.


Sedan dess har de hållit ihop. Ibland har de arbetat ihop, också tillsammans med andra, ibland var och en för sig. Deras karriärer har gått upp och ner, livet inneburit stora svängningar för båda, men de har alltid funnits för varandra.


– Och det vill vi fira, säger Lotta. Den djupa vänskapen, den förlåtande. Där man kan gråta och skratta tillsammans. Två vänner i jultid känns som temat på turnén.


Lång tid kvar till jul för vännerna dock och nu står sommaren för dörren. Elisabeth är i Göteborg just nu, men kommer i sommar att uppträda tillsammans med välkända norska artisten Anita Skorgan på Scandic park i Sandefjord. Showen skapade de under pandemin, när man bara fick uppträda inför en liten publik.


– Man ville inte sitta hemma och rulla tummarna, skrattar Elisabeth.


Hon fyller 65 år i år, men känner inte av åldern särskilt mycket.


– Jag är jättepigg! Fortfarande nyfiken. Känner mig lyckligt lottad som får fortsätta att sjunga – det som jag älskar.


Lotta Engberg älskar också att sjunga, men berättar att hon nästan har slutat göra det – offentligt. Det händer att hon tar ton – under till exempel Lotta på Liseberg som snart drar igång – men annars sjunger hon numera sällan inför publik. Därför kändes det roligt när idén med julturnén tillsammans med bästa kompisen dök upp. Lotta känner sig inte gammal, men fyller snart 60 år, och säger att man aldrig vet hur länge man kan hålla på.


– Ju äldre man blir desto mer tänker man så. Därför känns planerna för i vinter väldigt bra.


Lotta på Liseberg firar 20 år i parken och 15 år i tv-rutan. Än kan inte Lotta avslöja vilka artister som bjudits in den här sommaren, men hon kan lova att det som vanligt blir Sveriges största. Och som vanligt har hon Åsa Bilén, producent och Staffan Brodén, trummis, med sig i arbetet. Orkestern leds av Andreas McEwan Landegren.


– Premiär är den 19 juni och biljetter köper man på liseberg.se, säger Lotta.


Biljetter till julturnén går att köpa redan nu. Premiär är den 22 november i Kungälv och till Uppsala kommer duon i mitten av december. Elisabeth Andreasson ser mycket fram emot hösten. Dels för att få arbeta tillsammans med Lotta, dels för att få sjunga i kyrkorna.


– Kyrkorummet är folkets rum, säger Elisabeth. Många viktiga saker i livet förknippas med kyrkan. Dop, bröllop, begravning. Årets stora högtider. Då man skrattar och gråter.


Lotta längtar också till jul.


– De senaste åren har Bettan och jag suttit här hemma och spelat ihop. Nu får vi göra det på scenen igen. Känns fantastiskt.


bottom of page