top of page
1.png

Blog Post

  • Writer's pictureVille Löfving

Bamse är hetare än någonsin


Snart kommer världens starkaste björn till Uppsala. Tillsammans med Bamse och hans vänner gör föreställningen Bamse och sjörövarskatten ett turnéstopp på UKK den 26 november.


Då kan publiken förvänta sig en fartfylld och interaktiv föreställning med pyroteknik, ljudeffekter och musik – där barnen i publiken är en del av showen.


- De ska känna att de är med och hjälper till och hittar skatten, berättar Kenny Mattsson, som skrivit och producerat föreställningen.


Den lite äldre publiken kanske kan roas av några välkända röster. Bakom Bamse hörs Linus Wahlgren, Lille Skutt görs av Morgan Alling och Marko 'Markoolio' Lehtosalo tar ton genom kapten Buster.


- Det är ganska svårt att få det där att bli riktigt, riktigt bra. Men tack vare kombinationen av grymma skådisar och röster har det blivit det, säger Kenny.


Kenny har jobbat med Bamse sedan 2016, då han startade en ny gren i Bamseorganisationen, med allt som har med teater och liveuppträdanden att göra. Och han trivs fortfarande på jobbet.


- Det är roligare än någonsin, säger Kenny.


Inför skapandet av Bamse och sjörövarskatten gjorde han en gedigen research.


- Jag ville göra sjörövartema, för det är så jäkla tacksamt. Men vad har vi då? Vi har kapten Buster, Knocke och Smocke, vargpirater. Helt plötsligt var man tvungen att sätta sig in – vad är de för filurer då? Vad har de för karaktärsdrag?


För att ta reda på det gick han till Egmonts gamla serietidningar.


- Jag har läst runt 70 serietidningar för att skapa mig en bild. Bamses universum är ju en otrolig skatt, säger Kenny.


Hur väl känner dagens barn till Bamse?


- Jag skulle nog vilja säga att Bamse är större än någonsin just nu. Och det är flera faktorer i det. Bamsetidningen går fortfarande bra. Ett annat skäl är att idag har vi ju tre generationer som har vuxit upp med Bamse, förklarar Kenny.


2026 fyller Bamse 60 år. Då kan mor- och farföräldrar med barnbarn titta på samma föreställning.


- Det är unikt. Annars är det ju antingen att mormor och morfar har någon idol som man inte fattar någonting av, eller tvärtom.


Samtidigt finns det tidlösa teman inom Bamse-världen som är tacksamma att jobba med.


- Bamse har alltid tagit upp svåra frågor utan att ta ställning. Genom alla år har Bamse alltid funnits där för att åtminstone kunna gå in och nudda ämnen, på ett väldigt smart sätt, säger Kenny.


Att anamma det är en viktig del av arbetet med föreställningen, och bland det bästa med att sitta och skriva manus enligt Kenny. Utan att vara för mycket pekpinne kan man linda in viktiga ämnen på ett sätt som får barnen att i det undermedvetna tänka på vad man kan göra själv.


- Idag är det kanske viktigare än någonsin att kunna plocka fram saker som kan vara lite jobbiga, där man behöver göra ett statement eller förtydliga saker och ting.


I Bamse och Sjörövarskatten har man tagit fasta på samarbete och hur viktigt det är att samarbeta.


- Att om man samarbetar och jobbar tillsammans blir det mycket lättare att nå målet, säger Kenny.

3 views0 comments
bottom of page